Първан Симеонов посочи следващия ход на БСП

Той смята, че след едни нови избори може да стане още по-сложно и хората да намразят изборите и партиите

Първан Симеонов посочи следващия ход на БСП | StandartNews.com

Партиите се държат като че ли са свикнали с мисълта, че отиват на избори, макар че пазят малък шанс да има кабинет. Такава е оценката на политолога Първан Симеонов, който беше гост в "Още от деня".

"Дори да не успее БСП в това начинание, президентът има какво положително да извлече. Това че даде мандата на едната от двете партии - БСП или "Демократична България", все пак означава, че е оставена отворена една врата за правителство, защото е известно, че "Има такъв народ" е препъни камъка. А пък ако президентът беше понечил да постъпи съвършенно протоколно, той щеше направо да даде мандата на ДПС и да се ходи на избори. БСП са максимално диалогични. Президентът Радев постъпи по-скоро активно тук, след като години наред, раздавайки мандатите по-скоро постъпва протоколно. Не виждам да тръгва да става архитект на коалицията или много да ги натиска, но все пак някаква отворена врата все още има", коментира той.

Симеонов изрази мнение, че пред "Продължаваме промяната" има дилема дали действително да ползват добрия трамплин, който социологията показва.

"Имат енергията, имат амбицията, ще им се да преодоляват някакви трудности - това пък еамбиция да има правителство", допълни политологът.

Симеонов смята още, че БСП и ДБ не са с добри стартови позиции за следващ мандат, както и ИТН, които ще имат проблем изобщо с "прескачането" на бариерата при едни нови избори.

"БСП трябва да представи този мандат като нов мандат на "Продължаваме промяната", мандат за рестарт. ИТН не са точно партия, по-интересно е какво ги очаква във вътрешно-партиен план. При "Продължаваме промяната" - там ферментира партия. Пътят им към формиране на партия ми е интересен", заяви Симеонов.

Той смята, че след едни нови избори може да стане още по-сложно и хората да намразят изборите и партиите, което според него означава, че ще намразят и демокрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай