Прошков: ГЕРБ пак залага на милиционерски хватки

Прошко Прошков, партия "България на гражданите"

Прошков: ГЕРБ пак залага на милиционерски хватки | StandartNews.com

- Г-н Прошков, кой трябва да понесе политическа отговорност за незаконното подслушване?

- Бившият министър-председател и неговият вицепремиер, никой на по-ниско ниво. Девизът на България от "Съединението прави силата", се превърна в "Това не е за телефона". Управляващите свикнаха да използват нерегламентирани инструменти за свои интереси и лично финансово облагодетелстване, а моделът се превърна в "ние, политическата класа" срещу "тях, лумпените".

- Защо смятате, че Цветанов е знаел за подслушването, той отрича?

- Г-н Борисов беше сам обект на такова подслушване, чухме за неговото лобиране за Мишо Бирата. Самият Цветанов подслушваше лекари, които се оказаха невинни. Недопустимо е да повярваме, че не са знаели.

- Подслушването ще окаже ли влияние върху изборите, очаквате ли честни избори?

- Не веднъж сме заявявали, че се опасяваме от честността на изборите. Причината е в начина, по който се проведоха миналите. Както и заради това, че ГЕРБ има огромната нужда да се задържи на власт - не виждат лична професионална реализация извън властта. Затова управленската немощ се компенсира с усъвършенстване на милиционерските практики.

- Тогава на какво разчитате на тези избори?

 - Разчитаме на нормалните мислещи хора, които са мнозинство и подминават с примирена погнуса всичко през последните години. Ние търсим тях по време на кампанията си, за да им кажем истини, които другите и по телефона не казват. Разбира се, да предложим и решения - нищо бомбастично, възможни прости неща.

- Кои са тези истини на "България на гражданите"?

- Не може да има ръст на доходите, ако няма по-образована нация, липса на политически натиск върху съдебната система, върховенство на закона, стимулиране на преките чужди инвестиции. Сега всичко това е задушено. Другото е държавата и общините да се превърнат в коректен платец - в момента на бизнеса се дължат 600 млн. лв. Ние имаме конкретни мерки как да се разплатят тези средства.

- Кои ще бъдат вашите лични приоритети като депутат?

- Единият е премахването на дисбаланса между Севера и Юга. Ще работя подпомагането за земеделските стопани да е не само за зърнени култури, но и за отглеждането на животни. Също да се направи така, че българското земеделие да не е суровинен придатък за по-богати икономики. България трябва да се превърне в износител не на мозъци, а на продукти на мозъци. Неслучайно сме записали 500 млн. повече за образование. Предвиждаме по-добро образование и запазване на ниски данъци.

- При тази данъчна и осигурителна тежест ще има ли повече пари за пенсионерите?

- Пенсиите могат да бъдат по-високи само ако икономиката дърпа нагоре. Работещи са едва половината от населението. Предвиждаме и една малка законодателна промяна - обвързване на таксата за управление на пенсионните фондове с постигнатата доходност. Така ще ги стимулираме да управляват парите ни по-добре.

- 500 милиона повече за образование, а за здравеопазване?

- Ако едно правителство спре да се занимава с подслушване и прекъсне контрабандните канали, може да намери средства за здравеопазване. Отделно предлагаме две прости стъпки за осигуряване на повече лекарства. Първата е въвеждане на единен код, с който да се следи пътят на медикамента от митницата до пациента в аптеката и така да се спрат всякакви ДДС измами. Другото, което можем да направим, е да пренасочим средства към генеричните медикаменти там, където съществуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай