Вторник,

"Промяната" спаси Василев от разпит за черните списъци

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ, архив -
2727
"Промяната" спаси Василев от разпит за черните списъци
A
A
A

Само заместник правосъдният министър Борислав Ганчев (на снимката) ще отговаря на въпроси по повод изтекли в медиите чернови на проект, за който се твърди, че е за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за финансовата и икономическата сигурност на държавата. Това стана ясно след гласуване в правната комисия на парламента, пише "24 часа".

Проектът, от които става ясно, че ще се правят черни списъци на бизнеси и собственици, възмути юристите заради текстове, които влизат в противоречие с Конституцията. Правосъдното министерство съобщи, че при тях има работна група, но тя не е автор на този проект.

Гласуваното днес предложение да бъде изслушан Ганчев бе на Ива Митева от "Има такъв народ". "Дълбоко се съмнявам, че това, което изтече в медиите, е писано от тази работна група в Министерството на правосъдието", каза Митева. Тя обаче добави, че до 24 март ведомството е трябвало да изготви проект и да каже, докъде е стигнало.

Хамид Хамид от ДПС обаче предложи не Борислав Ганчев, а вицепремиерът Асен Василев да бъде извикан за обяснение в правната комисия. "Да го изслушваме по повод заседание на 18 май от 15 ч. в зала "Колегиум" в Министерството на финансите по точка, която засяга международните ограничителни мерки и във връзка това кой проект е разгледан на заседанието", призова Хамид Хамид, но мнозинството в комисията гласува против.

Дебатът преди гласуването продължи около половин час. Атанас Славов от ДБ обясни, че изготвянето на законопроект не подлежи директно на парламентарен контрол. "Не ми е известно да се представят проекти, които не се за законопроекти.  След като Министерството на правосъдието каза, че изтеклия проект не е готвения от тях, да се правят внушения, не е коректно", каза Славов. Той увери, че ще подкрепят да дойде Борислав Ганчев да обясни пред правната комисия.

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" попита каква е целта - комисията да се превърне в разследващ орган, да проверява кой, какво, кога е казал. "Да си играем игрички и да привикваме всеки министър или всяка работна група е загуба на време", добави Мирослав Иванов. 

"Това е сериозен въпрос, колкото и да се опитвате да си прехвърляте топката от едната на другата партия в управляващата коалиция", каза Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Според Филип Попов от БСП "тези писания са несъвместими с демократичните устои на България".

Христо Иванов от ДБ увери, че подкрепя изслушването на заместник-министъра, но призова да не се правят публични разследвания кой какво е написал. Според Иванов Асен Василев трябвало да бъде поканен, когато може да дойде, днес нямал възможност. Милен Матеев, който е шеф на правната комисия, уточни, че Асен Василев утре щял да бъде в парламента, където можело да бъде питан, което пък разгневи Анна Александрова от ГЕРБ.

Крум Зарков от левицата поздрави опозицията, че е успяла да извлече дивидент от създалата ситуация и да направи нещо от нищо, защото това което било публикувано не било законопроект. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички