"Промяната" спаси Василев от разпит за черните списъци

Предложение в правната комисия бе спряно с гласуване от управляващите

"Промяната" спаси Василев от разпит за черните списъци | StandartNews.com

Само заместник правосъдният министър Борислав Ганчев (на снимката) ще отговаря на въпроси по повод изтекли в медиите чернови на проект, за който се твърди, че е за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за финансовата и икономическата сигурност на държавата. Това стана ясно след гласуване в правната комисия на парламента, пише "24 часа".

Проектът, от които става ясно, че ще се правят черни списъци на бизнеси и собственици, възмути юристите заради текстове, които влизат в противоречие с Конституцията. Правосъдното министерство съобщи, че при тях има работна група, но тя не е автор на този проект.

Гласуваното днес предложение да бъде изслушан Ганчев бе на Ива Митева от "Има такъв народ". "Дълбоко се съмнявам, че това, което изтече в медиите, е писано от тази работна група в Министерството на правосъдието", каза Митева. Тя обаче добави, че до 24 март ведомството е трябвало да изготви проект и да каже, докъде е стигнало.

Хамид Хамид от ДПС обаче предложи не Борислав Ганчев, а вицепремиерът Асен Василев да бъде извикан за обяснение в правната комисия. "Да го изслушваме по повод заседание на 18 май от 15 ч. в зала "Колегиум" в Министерството на финансите по точка, която засяга международните ограничителни мерки и във връзка това кой проект е разгледан на заседанието", призова Хамид Хамид, но мнозинството в комисията гласува против.

Дебатът преди гласуването продължи около половин час. Атанас Славов от ДБ обясни, че изготвянето на законопроект не подлежи директно на парламентарен контрол. "Не ми е известно да се представят проекти, които не се за законопроекти.  След като Министерството на правосъдието каза, че изтеклия проект не е готвения от тях, да се правят внушения, не е коректно", каза Славов. Той увери, че ще подкрепят да дойде Борислав Ганчев да обясни пред правната комисия.

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" попита каква е целта - комисията да се превърне в разследващ орган, да проверява кой, какво, кога е казал. "Да си играем игрички и да привикваме всеки министър или всяка работна група е загуба на време", добави Мирослав Иванов. 

"Това е сериозен въпрос, колкото и да се опитвате да си прехвърляте топката от едната на другата партия в управляващата коалиция", каза Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Според Филип Попов от БСП "тези писания са несъвместими с демократичните устои на България".

Христо Иванов от ДБ увери, че подкрепя изслушването на заместник-министъра, но призова да не се правят публични разследвания кой какво е написал. Според Иванов Асен Василев трябвало да бъде поканен, когато може да дойде, днес нямал възможност. Милен Матеев, който е шеф на правната комисия, уточни, че Асен Василев утре щял да бъде в парламента, където можело да бъде питан, което пък разгневи Анна Александрова от ГЕРБ.

Крум Зарков от левицата поздрави опозицията, че е успяла да извлече дивидент от създалата ситуация и да направи нещо от нищо, защото това което било публикувано не било законопроект. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай