Промяната изненадаха със законопроекти, удрят прокуратурата

Искат да премахнат прокуратурата като посредник между полицията и съда

Промяната изненадаха със законопроекти, удрят прокуратурата | StandartNews.com

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ внасяме четири законопроекта. Те са свързани с промяна в Наказателния кодекс – искаме да премахнем прокуратурата като посредник между полицията и съда, когато става дума за разследване и търсене на доказателства. Това разкри пред бТВ депутатът от ПП Настимир Ананиев.

„Второто предложение е промяна в Закона за ДАНС. Председателите на ДАНС, ДАТО, ДАР и „Военно разузнаване“ се назначават с указ на президента. Предлагаме те да се назначават от Министерски съвет по предложение на министър-председателя. По Конституция за националната сигурност и за военните сили се грижи Министерски съвет“, добави той.

На трето място предлагат промяна в Закона за МВР. „Там също с указ на президента се назначава главният секретар, предлагаме той да се назначава по предложение на министър-председателя и решение на Министерски съвет“, обясни Ананиев.

„Предлагаме НСО да мине към Министерство на отбраната, а всички висши лица, които получават охрана да се намали тя до година след изтичането на мандата, да се намали обхвата. Разбира се, когато има риск за някога и заплаха срещу него, няма проблем“, заяви депутатът от ПП.

По думите му удължаването на бюджета за 2023 г. спира доходите на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай