"Промяната" брани с лъжи личната касичка на кръга "Капитал"

Промените в устава на ББР буквално следваха насоките, задавани от Прокопиев

"Промяната" брани с лъжи личната касичка на кръга "Капитал" | StandartNews.com

Социолозите явно този път са прави, а Кирил Петков и сие също толкова явно са много отчаяни. Това е натрапчивият извод от понеделнишките удавнически опити на ПП едновременно да напомпат оклюмалия си рейтинг и да замажат валящите като дъжд разкрития за своеволията и безчинствата им начело на държавата.

Насред увеличаващите се данни за механизмите, с които са злоупотребявали с властта и отклонявали обществени ресурси към приятелските си кръгове и тези на менторите си от задкулисието, както и на фона на все по-сериозните прогнози за очакван наказателен вот на гражданите срещу тях, усмихнатото лице назаем на олигархията и аверите му вкараха в обръщение любимия инвентар на провалените политици. Извадиха арсенала с лъжите, доказвайки старата максима, че когато няма аргументи, партийният пиар прибягва до манипулации и черни кампании. Но тъй като прекалената експлоатация може да изчерпа дори най-богатия арсенал, а през последната година и половина „подмяната“ стана шампион по манипулации, сега започна да изтупва от прахта отдавна опровергани стари фалшификати.    

Този път поводът бе интервю от края на миналата седмица на служебния министър на иновациите Александър Пулев, в което той писа двойка на назначените от кабинета „Петков“ надзорници на ББР. Разкри, че намалява петорно заплатите им, защото не са си вършили работата и не са защитавали интересите на трезора и на обществото. И даде заявка, че ще ги смени с нови.

Ако трябва да сме честни, въпросните надзорници изпълняваха с усърдие задачата, с която бяха назначени и защитаваха сърцато интереси. Но не на гражданите на държавата, нито на малките и средните предприятия, които ББР трябва да подкрепя, а на олигархията. И по-конкретно на един олигарх – разградския каолинов бос и медиен монополист Иво Прокопиев, който лично инсталира кабинета „Петков“ на кормилото на държавата, за да овладее чрез него основните звена, разпределящи държавни финанси. В това число и ББР. Най-вероятно именно затова думите на Пулев предизвикаха шумна реакция не от друг, а от ПП, както и от медиите на кръга „Капитал“.

В пространно изявление, пуснато едновременно (бел.р. едва ли по случайност) с това на членовете на Надзорния съвет, от „промяната“ атакуваха служебния министър заради готвените рокади. Но тъй като нямаха реални аргументи, с които да оборят думите му, извадиха отдавна разобличени като лъжи стари опорки. В това число срещу основния враг на Прокопиев и останалите олигарси в страната – депутата от ДПС Делян Пеевски.

Пришиването на Пеевски към всеки скандал, разтърсващ държавата, е стара традиция на всички проксита на Прокопиев и кръга „Капитал“ в политиката, НПО сектора и медиите. От тази гледна точка фактът, че „промяната“ реши да прибегне именно до нея и в този случай, дори не е новина.

Изненадващото е, че не се постара  поне да измисли нова манипулация и клевета. Вместо това изтупа от праха лъжите на Кирил Петков от миналата година, че депутатът от ДПС бил „свързван“ с фирми, получили над 500 млн. лева от ББР. Твърдение, което не само не се основава на каквито и да било реални факти, но беше и официално опровергано.

Първо от настоящия изпълнителен директор на ББР Цанко Арабаджиев, а след това и от председателя на Надзорния съвет Валентин Михов. Но в отчаяния си опит да бранят личната касичка на кръга „Капитал“, в каквато бе превърната банката през последната близо година и половина, от ПП явно са забравили това. С което реално изпаднаха в абсурдната ситуация хем да се самоопровергаят, хем да разобличат настоящите управници на ББР като партийни назначения, изпълняващи конкретни политически задачи.

Ако се чудите чии, достатъчно е да кажем няколко факта. При това съвсем реални и лесно проверими за разлика от опорките, разпространявани от ПП. Първо - и Арабаджиев, и Валентин Михов са все хора, чиито биографии са тежко свързани с кръга „Капитал“. Михов впрочем е и брат на ректора на сингапурския клон на INSEAD и семеен преподавател на фамилия Прокопиеви – Илиян Михов.

Второ - откакто начело на ББР е въпросното ръководство, работата на трезора бе буквално блокирана от масова чистка, подменила огромна част от служителите на банката с назначения, направени от „промяната“. И трето, но не и последно по важност – промените в устава на банката, направени през последната година и половина, буквално следваха насоките, задавани от Прокопиев. Ако не вярвате, просто погледнете интервюто му от май 2021 г., дадено малко след назначаването на служебния кабинет, икономически министър в който бе Кирил Петков. Елементарната проверка показва, че основните насоки, зададени от Прокопиев във въпросното интервю, са били реализирани от Петков броени дни по-късно с промени в устава.

Това са все факти, които няма как да бъдат заличени. Въпреки всички напъни на удавилата се в собственото си безочие ПП да ги прикрие с претоплени стари лъжи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай