Прокуратурата разследва сделка за сметосъбирането в Кубрат

Прокуратурата разследва сделка за сметосъбирането в Кубрат | StandartNews.com

Общинският съвет иска временният кмет да сдаде поста заради съмнения в корупция

Заместник кметът на Кубрат Осман Чауш, който преди седмици бе назначен от досегашния титуляр Ремзи Халилов за временен градоначалник, да сдаде поста заради съмнения в корупция. Това поискаха общинските съветници от всички политически партии в местния парламент на извънредна сесия, свикана в понеделник.

12 от всичките 19 присъствали на заседанието общинари свалиха доверието си от Чауш и поискаха ръковод9ството на общината в предизборния период да се поеме от другия заместник кмет Снежана Георгиева.

Скандалът избухна в края на миналата седмица, когато стана ясно, че временният кмет е подписал от името на общината договор за 6 млн. лв., без да е спазен Законът за обществените поръчки. Чауш сключил сделка по реда на форсмажорните обстоятелства с фирма, натоварена да събира боклука на Кубрат през следващите 10 години. Градоначалникът избрал за контрагент дружество, регистрирано през август с 2 лева капитал, което се води на адреса на досегашната сметосъбираща компания, която пък твърдяла, че вече не може да се грижи за битовите отпадъци в общината.

„Става дума за измама.", обяви съветникът от ДПС Хамза Чакър и поиска прокуратурата да започне проверка на скандалната сделка. Чауш обясни, че е бил принуден да бърза, за да предотврати епидемии в общината. Заплашен с бламиране, той съобщи, че час преди началото на сесията сам е предал документите в прокуратурата и е настоял обвинението да се произнесе по законността на сделката.

Скандалът в местната управа на Кубрат ескалира след като стана ясно, че досегашният кмет Халилов, който 4 мандата управлява общината, няма да е отново кандидат на ДПС за кмет. След като партията на Лютви Местан застана зад младия бизнесмен Гюнан Халил, съименникът му Халилов реши да се пусне в битката за местен вот като независим. Всички политически партии в досегашния общински съвет обаче не приемат решението на бившия вече кмет, неговият заместник Чауш да управлява Кубрат до края на октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай