Прокуратурата проверява СРС-та за висши магистрати

Прокуратурата проверява СРС-та за висши магистрати | StandartNews.com

София. Скандален запис на разговор между членове на Висшия съдебен съвет и магистрати проверява прокуратурата. В него е уличен бившият зам. главен обвинител Камен Ситнилски като раздаващ постове в съдебната власт. Интригата тръгва с писмо от подател [email protected] и изпращач "Naiden Boikov". То е получено на мейлите на няколко медии и гласи: "Искате да станете някакъв в съдебната система? Редови магистрат? Началник на районно ниво, тарикат на окръжно или обитаващ висшите етажи, решаващи съдбите на хората, при всички положения ще ви е необходима една целувка. На ръка. Ръката на Камен Ситнилски - боса във Висшия съдебен съвет".

Изпратени са и СРС-та от разговори между прокурори - Камен Ситнилски и Румен Боев (в момента членове на ВСС), Иван Ванчев - окръжен прокурор на Хасково, и Емил Христов - апелативен на Бургас. Всички се провеждат преди изборите за нов ВСС от квотата на обвинителите. Мейлът съдържа само един текстови файл, на който се твърди, че стенограмите са автентични. Няма прикачени звукови. Като доказателство за автентичност на разговорите авторът сочи единствено номерата на мобилните телефони на участниците. Материалът внушава, че Ванчев и Христов са обсъждали с колеги да гласуват за Ситнилски и Боев на делегатското събрание на прокурорите миналата година, когато бяха избрани членовете на ВСС. Има и стенограма от разговор между Ванчев и шефа на Районен съд-Свиленград Христо Горчев. В него се обсъжда кои кандидати би подкрепило Народното събрание. Излагат се хипотези, че хубаво би било това да са Бойко Рашков (БСП) и Владислав Славов (ДСБ). Има и няколко разговора между Иван Ванчев и шефката на Окръжен съд-Хасково Миглена Тянкова, като се акцентира, че двамата са интимни.

Проверката на Софийска градска прокуратура трябва да установи дали разговорите са резултат от законно разпоредени СРС-та, какъв е източникът и защо е събирана информацията.

Часове по-късно ВСС излезе с позиция по повод записите. "Висшият съдебен съвет (ВСС) изразява безпокойство във връзка с публикуван в електронните медии материал, в който се твърди, че са цитирани стенограми от приложени специални разузнавателни средства спрямо български магистрати и се правят коментари относно моралните качества на настоящи членове на Висшия съдебен съвет и действащи съдии и прокурори.

Висшият съдебен съвет намира, че изпратеният до медиите материал с неясен произход уронва не само авторитета на цитираните в него лица, но и на цялата съдебна система, поради което очакваме компетентните институции да извършат проверка по изнесените данни", съобщи пресцентъра на ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай