Прокуратурата погва още един депутат – Щерьо Щерев

Разследването срещу депутата от ДПС е за пране на пари и финансови престъпления

Прокуратурата погва още един депутат – Щерьо Щерев | StandartNews.com

София. Главният прокурор ще поиска имунитета на депутата от ДПС Щерьо Щерев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

„В началото на следващата седмица, най-вероятно в понеделник или вторник, ще внеса искане в Народното събрание за снемане на имунитета на още един народен представител. Това ще бъде Щерьо Щерев, народен представител от Движение за права и свободи", каза пред журналисти Цацаров.

„Обвиненията касаят пране на пари, финансови престъпления и най-общо са свързани с незаконни трансфери на голямо количество средства с неизяснен произход в чужбина", допълни още той.

Това е трети депутат, за който прокуратурата иска сваляне на имунитет, след Цветан Цветанов от ГЕРБ и Петър Ангелов от ДПС.

За случая с бюлетините в Костинброд

„По отношение на развитието на случая в Костинброд – да, експертизата е готова, днес на пресконференцията г-н Сарафов ще ви оповести окончателните резултати", каза той, цитиран от агенция "Фокус".

„Ако поне нещо добро е свършено в тази насока, това е примерът с местните избори във Варна, чиито бюлетини се печатат в печатницата на БНБ, отбеляза главният прокурор. „На въпроса дали ще има нови избори трябва да ви отговорят политиците. Аз имам мнение като гражданин, но не мога да ви го кажа сега. Най-малкото не е редно да ви го казвам", каза още Цацаров.

По разследването за изчезналите секретни документи

„По случая със Сергей Станишев очаквам доклад от Софийска градска прокуратура", обясни Цацаров по повод слуховете, че ще иска имунитета и на бившия премиер за изчезването на секретни документи от деловодството на Министерския съвет.

„Доколкото разбрах от колегите от Софийска градска прокуратура, делото е внасяно четири пъти с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, което е законовата хипотеза на Наказателния кодекс и четири пъти е връщано от Софийски градски съд за доразследване. Казано по друг начин – оттук насетне на първо място трябва да преценим какви са шансовете това дело да не бъде върнато и пети път. Не хвърлям укори върху никого, просто ви съобщавам цифри. Не мисля, че прокуратурата не може да формулира едно предложение за освобождаване от наказателна отговорност четири пъти. Но ако бъде върнато и пети път, ще трябва да си поставим много въпроси. Ако няма какво да формулира, съдът трябва да го оправдае. Връщането става за процесуални нарушения", заяви Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай