Сряда,

Проф. Божидар Димитров с писмо до Меркел

От: Администратор -
A
A
A

Шефът на Националния музей Божидар Димитров отправи към германския канцлер Ангела Меркел Открито писмо, в което дава няколко предложения от „хуманни съображения", предаде БЛИЦ.

Българският професор изнася кратка лекция на канцлера, като сочи, че в приетите решения за бежанците на срещата на върха в Брюксел прозира лицемерие, защото признава за имащи право да бъдат приети само сирийците.

" Война или мащабни военни действия се водят и в Ирак, и в Афганистан. Оттам също бягат хора от въпросните военни действия. Признайте и на тях същия статут, т.е. определете ги като „бежанци" и ги приемайте в Германия като сирийците", съветва Димитров Ангела Меркел.

Той предлага и конкретна организация на работата с хората, бягащи от Сирия и Ирак и обещава предложението му да не струва много скъпо. За капак професорът предлага и помощ от България-двата наши „Спартан"-а да превозват мигрантите от Турция направо в Германия.

Ето и пълния текст на писмото на Божидар Димитров:

Открито писмо
до г-жа Ангела Меркел, канцлер на Германия

Уважаема г-жо Меркел,
Отнасям се с огромно уважение към Вас и към Вашите усилия да подобрите участта на стотиците хиляди бежанци и емигранти от Сирия. И тъй като окончателното споразумение с Република Турция ще бъде подписано на 17 март (т.е. все още има време за уточнения, поправки и допълнения) осмелявам се да направя няколко предложения от хуманни съображения.

В проектоспоразумението с Турция предвиждате да приемете само сирийците, т.е. квалифицирате само тях като „бежанци". Г-жо Меркел, да оставим настрана лицемерието. Война или мащабни военни действия се водят и в Ирак, и в Афганистан. Оттам също бягат хора от въпросните военни действия. Признайте и на тях същия статут, т.е. определете ги като „бежанци" и ги приемайте в Германия като сирийците.

Оставам с впечатлението, че статут на „бежанец" и свободен път до Германия ще имат само хора, добрали се до Гърция или до България – първите страни на Европейския съюз до Турция. Защо, г-жо Меркел, тези нещастни хора трябва да се измъчват с гумени лодки през Егейско море, през странджанските джунгли или през блатата в устието на Марица? Знаете, че хиляди се давят, други (особено децата) се разболяват. Мисля, че е възможно подборът на бежанците да бъде извършван пряко в лагерите в Турция покрай сирийската граница и оттам избраните да бъдат превозвани от най-близкото летище директно до Германия. Няма да струва много. Има толкова нискотарифни компании. Таман да спечелят някое евро. Може да се използва и военната транспортна авиация. Дори и България може да помогне – имаме два „Спартан"-а.

Оставам с най-искрени чувства към Вас,

Проф.Божидар Димитров - Директор на Националния исторически музей

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички