Проф. Константинов: Никой вече не говори за предсрочни избори

Очаква се около 2 млн. - 2,5 млн. души да излязат да гласуват на изборите за европейски депутати. „В момента има лек превес на ГЕРБ. Всичко е възможно да се случи, заяви математикът

Проф. Константинов: Никой вече не говори за предсрочни избори | StandartNews.com

„Щети от поправките в Изборния кодекс имаше. Да, поправки трябваше да има, но не такива“, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR проф. Михаил Константинов. „Предстоящите евроизбори трябваше да се проведат от старата ЦИК, защото една нова ще се учи доста дълго време“, добави той.

По думите му е можело просто да бъде направена поправка в закона.  

"Машинното гласуване също е глупост. Никъде в Европа няма такова. Белгия е единствената държава, в която има подобие на такова", отсече още Константинов.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че почти никъде няма и интернет гласуване. Събитията, настъпили през последните три години, сринали електронното гласуване в двете му форми - машинно и дистанционно.

Вчера парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание изменение на Изборния кодекс, с което се възстановяват преференциите в бюлетините.

Според премиера Борисов от БСП съумяват с една лъжа, че преференцията отпада, да манипулират общественото мнение. Според министър-председателя тази Централна избирателна комисия и изборен закон били на БСП и било "нахално" сега да изопачават нещата. 

Опозицията от своя страна няма да се върне в парламента, защото не били изпълнени всички условия, които са поставили на управляващите. Те настояват за въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната. От левицата вече са изпратили сигнал до Венецианската комисия за направените промени в изборното законодателство у нас. По същата тема организират и среща с европейските посланици следващата седмица

„Машинното гласуване е глупост. В Европа няма такова. Президенството и опозицията да ми посочат една европейска държава, в която има такова. В Белгия има нещо подобно. Германия го забрани. Холандия пък изхвърли всички машини", каза той.

"Нека г-жа Корнелия Нинова спечели едни избори, да стане премиер и тогава да казва“, заяви проф. Константинов.

По думите му, се очаква около 2 млн. - 2,5 млн. души да излязат да гласуват на изборите за европейски депутати. „В момента има лек превес на ГЕРБ. Всичко е възможно да се случи“, заяви той. „Тези избори са изключително важни, защото се възприемат като възможност за по-нататъшното развитие на политическата обстановка“, каза проф. Константинов.

„Никой вече не говори за предсрочни парламентарни избори, забележете това. Вече никой не ги иска, както и преди не ги искаше“, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай