Проектът за пристанище Варна не трябва да бъде спиран

Проектът за пристанище Варна не трябва да бъде спиран | StandartNews.com

За това настояват от Морската камара на среща с Ангел Найденов и Борислав Гуцанов

Варна. Проекът за новото пристанище на Варна, за което правителството на Пламен Орешарски отпусна 15 милиона лева за началната фаза – проектиране на интермодален терминал, трябва задължително да продължи. Това настояваха представители на ръководството на Българска морска камара на среща с Ангел Найденов, водач на листата на Коалиция „БСП лява България" във Варна и Борислав Гуцанов, трети в кандидат-депутатския списък.

Преди дни стана ясно, че служебният кабинет, иска да спре инвестицията от 15 милиона лева за проектиране, която беше гласувана като част от програмата на правителството на Пламен Орешарски за развитие на регионите, с което на практика за втори път проектът за развитие на новото пристанище и превръщането на стария порт в нова атракционна зона на града, за което БСП работи от години, бива стопиран. В края на миналата седмица кандидатите от листата на Коалиция „БСП лява България" изпратиха писмо до министър председателя Георги Близнашки.

„Надяваме се, че решението не е свързано с частни интереси и, които биха се оказали за поред път доминиращи над обществения интерес. Надяваме се, че зад това решение не стои субективна и непрофесионална оценка на „експерти" от транспортното министерство, които не познават на практика същинската дейност на морския и пристанищния бранш. Надяваме се, че зад решението не стои първична злоба и ненавист към Варна по отношение на проектите за модернизация и развитие на града и региона. Настояваме решението да бъде преразгледано и отменено. Настояваме предвидените от предходното правителство средства да бъдат използвани единствено за реализация на този проект", пише в писмото.

На срещата с ръководството на Морската камара беше коментиран и въпросът с промяната на пристанищните такси, каквото решение взе служебното правителство преди дни. Според представители на Българска морска камара това решение е удар по морския бизнес, тъй като повишението на таксите, някои от който до десет пъти, реално ще отклони морски трафик от Варна. Фирмите ще се изтеглят към Констанца, алармираха специалистите.

„Договорихме се, че следващата седмица на 18 септември, ще проведем среща с фирмите от бранша, на която ще излезем с обща позиция, както по отношение на проекта за пристанището, така и за новите тарифи на пристанищните такси", каза след срещата Борислав Гуцанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай