Проблеми с бюджета. Дърпат пари от различни пера/ВИДЕО/

До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лв., каза Асен Василев

Проблеми с бюджета. Дърпат пари от различни пера/ВИДЕО/ | StandartNews.com

Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от най-разнообразни места, за да могат да се финансират продължаващите нужди на бизнеса за възстановяване, нуждите на здравеопазването и да се подпомагат пенсионерите. Това съобщи на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев. Той и колегите му министри на образованието и на туризма – Николай Денков и Стела Балтова представиха мерките на правителството в помощ на бизнеса.

"До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лв. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лв. 810 милиона лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране", каза Асен Василев. Служебното правителство бе назначено на 12 май, което означава, че парите са изхарчени от екипа на Борисов.

"509 милиона лева от централния бюджет са непредвидени разходи чрез преструктуриране. 283 милиона лева от буфера и 22 милиона лева от Министерство на финансите също са непредвидени. С тези разходи в голямата си част са платени мерките за бизнеса, 50-те лева на пенсионерите за април и май и COVID мерките. Вместо бюджетът да се актуализира, когато през март става ясно, че ще трябва мерките да се продължат, бюджетът не се актуализира, а започват да се дърпат всички възможни налични буфери и пера, в това число за да се покрие част от мярката 60/40 през май. Още преди ние да влезем като правителство, вече започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел", каза още финансист № 1.

Василев допълни, че каква част от непредвидените разходи са били ефективни, е съвсем отделен въпрос.

"Там имаме непредвидени разходи за църкви, за Фонд на фондовете, БНТ. Да кажем, че част от тях трябва да се случват", посочи финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай