Приватизираха държавата

Невинен съм, но пак трябва да обяснявам, че нямам сестра, казва Николай Цонев, лидер на "Нова алтернатива", кандидат за депутат от Пловдив и 23 МИР София

Приватизираха държавата | StandartNews.com

- Г-н Цонев, как оценявате предизборната кампания? Как ще се отрази скандалът със СРС-тата на вота?

- Кампанията отразява тежката политическа криза, в която се намираме. Партиите, които ни докараха дотук, доста цинично се появяват и харчат купища пари. Това ще се обърне срещу тях - идва времето на новите идеи, на новата алтернатива. Социологическите проучвания сочат, че "Нова алтернатива" е една от малкото партии, които увеличават подкрепата си. Колкото до скандала с подслушванията - когато хората нямат перспектива за разрешаване на проблеми като безработицата, високите сметки за ток и ниските доходи, темата със СРС-тата като че остава на заден план за средния българин. Но това, което откриваме, е плашещо - разделението на властите е мит, цялата държава се ръководи от 1-2 кукловоди, готови с незаконни средства да бранят личните си интереси. Държавата е приватизирана. Отнета е надеждата на хората, че нещо зависи от тях. Всичко се случва в някоя кръчма, в някоя лъскава къща, а ние сме зрители. Всяко съмнение е ръководено от "тайната конспирация", а Бойко Борисов се прави на жертва. Роля, която често експлоатира.

- Кой според вас е кукловодът на скандалите от последните седмици?

- Борисов и Цветанов. Най-удачният ход за всички е оттеглянето им от политиката. ГЕРБ няма място в нея - най-добре е да се саморазпусне след изборите, а ако има депутати, те да работят като независими.

- Кога и защо решихте да влезете в политиката? Ще съдите ли прокуратурата за ареста си, след като Темида ви оправда?

- Когато доброто ти име е било уронено и са били погазени човешките ти права и законите, справедливо е виновните да понесат отговорност. Ще ги съдя. Сега ще ми се налага дълги години да обяснявам, че - като във вица - нямам сестра. Че съм невинен и бях жертва на политически ПР. Цензурираната версия от ареста ми беше показана във всички телевизии, а три години по-късно нецензурираната не бе излъчена никъде. Далеч по-интересно е да лепнеш етикет на някого, че е престъпник. И доста скучно да кажеш - абе, този човек е бил несправедливо обвинен. Той е невинен. Колкото до политиката - реших да поема тази отговорност, след като успях да преосмисля всичко, което ми се случи. Единственият начин да противодействам на беззаконията на ГЕРБ е да вляза с името си в пряк двубой срещу тях. Така е най-достойно и честно. С "Нова алтернатива" можем да предлагаме решения.

- Какви социални придобивки според вас ще привлекат младите хора към армията?

- Социалните придобивки за военните не са определящи. Проблемът е в липсата на сигурност и перспектива. Законът, приет във времето, в което аз бях министър, даваше гаранция на войниците чрез безсрочни договори. При управлението на ГЕРБ той беше променен и те се назначават за 3 г. На всеки 3 г. се питат "А сега накъде"? А с промените в кодекса за социално осигуряване, направени от ГЕРБ, за военните беше въведена пенсионна възраст. Досега критерий за пенсиониране в целия сектор "Сигурност" беше трудовият стаж. Промяната постави военнослужещите в неравностойно положение спрямо другите 9 професии в сектора. Изпратих сигнал до Комисията за защита от дискриминация и тя образува производство по него. Всички мерки в ущърб на военните демотивират младите да избират кариера в армията. Правят го единствено в малките населени места, където безработицата е голяма. Само безизходицата ги води там. Това трябва да се промени. Обидно е войската да бъде в графата "ако нямам друга възможност".

- Колко депутати сте си поставили за цел да вкарате в парламента?

- Постижимо е да имаме 30 народни представители.

- Ще се коалирате ли с някоя партия?

- Бихме участвали в екип само в експертно програмно правителство. Но без политици от ГЕРБ, БСП или ДПС.

- Защо няма да назначавате заместник-министри?

- Те са политически лица, отстояват интересите на партиите. Ние от "Нова алтернатива", номер 1 в бюлетината, смятаме, че в министерствата трябва да има професионални администратори, избрани с публичен конкурс. Само така ще се сложи край на партийните чистки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай