Примката се затяга! Проверяват "Лукойл" за контрабанда

Ивайло Мирчев: Най-големият грях е, че за последните 15 години “Лукойл” беше оставена да създаде монополна роля на пазара на горива

Примката се затяга! Проверяват "Лукойл" за контрабанда | StandartNews.com

След постигнатото споразумение за спиране на дерогацията на “Лукойл Нефтохим” от 1 март следващата стъпка да се направят проверки за контрабандни практики и износ на петролни продукти към други страни в ЕС или САЩ, заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев пред БНТ. 

В тази връзка той припомни, че на законово ниво вече е уредена възможността за назначаване на особен управител. Той може да гарантира доставките на петрол, както и че няма да има криза на пазара на горива в България. 

“Искаме от рафинерията да се подготви за спирането на вноса на руски петрол, без да се създаде криза на пазара на горива. Даваме срок 1 март, за да гарантираме, че цените в България няма да тръгнат рязко нагоре и за да не се създават турбуленции за правителството”, каза той, като добави, че особеният управител може да осигури интереса на държавата в този процес.

Ивайло Мирчев заяви, че по време на служебното правителство не е направено нищо, за да бъде задължен “Лукойл” да представи план за плавно преминаване към неруски петрол. Такъв план вече има и се следи за неговото спазване. Освен това служебното правителство не е направило нищо да получи приход от разликата в печалбата на рафинерията заради това, че използва по-евтиния руски петрол, отчете той.

“Най-големият грях е, че за последните 15 години “Лукойл” беше оставена да създаде доминираща, монополна роля на пазара на горива. Тя беше оставена да дерибейства и да създава ненормални търговски практики. В същото време цените преди облагане с акцизи, които са най-ниските в Европа, са средноевропейски. Трябва някой да поеме отговорност за тези 15 години бездействие”, добави той. 

Ивайло Мирчев заяви, че след сцените на насилие над граждани и журналисти на футболния протест в четвъртък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов трябва да си подаде оставката. Той цитира няколко примера от позицията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) за насилие на журналисти в момента на изпълнение на служебните си задължения. 

“По никакъв начин подобен тип насилие не може да бъде толерирано. Фактът, че има 5 случая с насилие над журналисти, каквото в миналото не се е случвало – само това е достатъчно да спрем разговора и той да си подаде оставката. Това означава, че за тези 5-6 месеца, в които е министър, има организационен проблем в МВР”, заяви Мирчев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай