Вторник,

Приел-предал: Ще теглим нов дълг

От: Стандарт, снимка economic.bg -
3421
Приел-предал: Ще теглим нов дълг
A
A
A

Служебният кабинет ще работи за емитирането на нов външен дълг, като отворен прозорец за това се очертава да има в началото на септември. Това стана ясно от думите на вече бившия финансов министър Асен Василев и новия служебен министър Росица Велкова.

Освен на международните пазари правителството ще разчита и на вътрешния чрез пласиране на държавни ценни книжа.

Темата е особено актуална в условията на високи лихви, които правят заемите все по-скъпи. Ето защо при актуализацията на бюджета преди месец парламентът, по инициатива на финансовото министерство, увеличи прага за поемане на нов дълг заради все още сравнително добрите условия. Така се очаква с външната емисия да бъде рефинансиран дълг с падеж в началото на 2023 г. По думите на Василев финансовият екип на държавата на два пъти е бил съветван от банките консултанти да изчака с външна емисия, пише economic.bg.

Сред приоритетите на новия служебен министър е осигуряването на средства за провеждане на предсрочния парламентарен вот. Велкова и нейният екип ще започнат и работа по базов вариант на Бюджет 2023.

Ще направим основа за следващото редовно правителство, за да може то да заложи своите политики в него“, коментира Велкова.

Тя е зам.-министър още от времето на Владислав Горанов, с кратко прекъсване по време на временната власт миналата година.

Познава в детайли работата на министерството и състоянието на икономиката и хазната дори по-добре от мен. Радвам се, че ще заеме моето място“, коментира Василев.

Велкова ще продължи и работата по Плана за въвеждане на еврото в България. На въпрос дали ще направи смени в ръководствата на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, Велкова посочи, че първо ще се запознае по-детайлно с тяхната работа. Въпросът бе провокиран от появилите се критики към директора на НАП Румен Спецов, че е продал фирмата си, знаейки, че срещу нея е стартирана данъчна ревизия. Проверка на самата НАП, която той ръководи, не намери нещо незаконно.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички