Приеха новите правила за роуминга

Приеха новите правила за роуминга | StandartNews.com

София. Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Това съобщиха от пресцентъра на правителството.

Проектът е изготвен в изпълнение на ангажиментите на България като член на Европейския съюз за въвеждане на мерки по прилагането на Регламент (ЕС) №531/2012 относно роуминга в обществени мобилни съобщителни мрежи в рамките на Съюза. Той се предлага с оглед отстраняване на несъответствия с европейското право в областта на електронните съобщения. Проектът също така съдържа изменения и допълнения във връзка с налагането на санкции от националния регулаторен орган.

Предложените изменения и допълнения в проекта на ЗИД на ЗЕС включват ефективни, пропорционални и възпиращи санкции, приложими при нарушаването на разпоредби на Регламента за роуминга. Размерът на предложените санкции (от 10 хил. до 2 млн. лв.) е определен с оглед постигане на възпиращо нарушенията действие предвид важността на развитието на общо мобилно пространство в Европа и на защитата на интересите на потребителите, посочват от правителствения пресцентър.

Създава се възможност Комисията за регулиране на съобщенията с решение да изиска от предприятието, след като му предостави възможност за изразяване на становище, да преустанови неизпълнението незабавно или в рамките на разумен срок. С решението Комисията дава задължителни указания за отстраняване на неизпълнението и/или неговите последици и за привеждане на дейността на предприятието в съответствие с изискванията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай