Приеха нов устройствен правилник на Агенция „Митници"

Приеха нов устройствен правилник на Агенция „Митници" | StandartNews.com

София. С цел да се подобри работата на Агенция "Митници" е приет нов устройствен правилник за работа на ведомството. С промените трябва да се повиши ефективността на контролните му функции и събираемостта на публичните държавни вземания.

 

С промените се оптимизират функциите на дирекциите в Централното митническо управление и митниците във връзка с новата роля на митническите органи за гарантиране на сигурността и безопасността на външните граници на Европейския съюз.

 

Устройственият правилник е съобразен и с основните цели, формулирани от Европейската комисия в Общата стратегия за развитието на митническия съюз на ЕС 2020.

 

За правилното планиране и поставяне на задачите за изпълнение пред митническата администрация са реорганизирани дейностите, свързани с извършването на анализи и прогнози като са добавени функции на всички компетентни дирекции в този процес. Във връзка с осъществяването на контрола на територията на страната върху производството, складирането, движението и облагането на акцизните стоки се прецизират компетенциите на дирекциите „Акцизи", „Митническо разузнаване и разследване" и „Последващ контрол".

 

Основната цел е в активен диалог с икономическите оператори и гражданите да се гарантира установяването на единна практика при прилагането на митническото и акцизното законодателство. Засилват се и функциите на дирекциите „Митническо разузнаване и разследване" и „Последващ контрол" по отношение на сътрудничеството с правоохранителните и правоприлагащите органи за постигане на по-ефективни резултати в борбата срещу митническите и акцизните нарушения.

 

По препоръка на Световната митническа организация и на ЕК се създава самостоятелна дирекция „Професионални стандарти и контрол", която ще събира и анализира информация и ще осъществява пряк контрол върху дейността на митническата администрация. Целта е да се постигне по-добра координация на работата и превенция и противодействие на неправомерни деяния на митнически служители.

 

С постановлението за приемане на устройствения правилник се прецизират наименованията на длъжностите, като се отчита спецификата на дейността на Агенция „Митници". Предвижда се и допълнение в Класификатора на длъжностите в администрацията, като се добавя длъжността „държавен експерт" в Агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай