Президентът връчва мандат на ГЕРБ-СДС, всички чакат консултации

Асен Василев върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство

Президентът връчва мандат на ГЕРБ-СДС, всички чакат консултации | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев ще връчи днес в 11:00 часа мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група в 47-о Народно събрание - ГЕРБ-СДС.

Позицията на ГЕРБ-СДС е, че ще върнат мандата веднага. Вчера от коалицията обявиха, че няма да излъчват кандидат за министър-председател, както и че ще участват в консултациите при президента преди връчването на третия проучвателен мандат.

На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила „Продължаваме Промяната“ Асен Василев върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство.  

Държавният глава заяви, че ако и втората по численост парламентарна група върне мандата, ще покани всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, и около какви приоритети и програми биха търсили обединение. Според тези критерии президентът ще вземе решение на кого да връчи третия мандат.

Очевидно политическата криза в страната се изостря и всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и към държавата, каза Румен Радев. По думите му бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и парламента и много важни въпроси остават нерешени. Според президента при подобен вариант по Конституция трябва да обяви веднага избори в рамките на два месеца, което означава през септември и това крие рискове. От друга страна, прекалено удължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени, а и самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно, посочи Румен Радев.

Държавният глава заяви, че ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, счита за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие във вота. Според президента това означава, че в оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания, както за съставяне на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони, а правителството - с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай