Президентът посреща БСП, Промяната се среща с ДПС

Радев вече обяви, че ще даде достатъчно време на депутатите за нов кабинет

Президентът посреща БСП, Промяната се среща с ДПС | StandartNews.com

Консултациите на „Дондуков” 2 за съставяне на кабинет продължават. Президентът Румен Радев вече се срещна с представители на първите четири политически партии. Днес държавният глава ще разговаря с „БСП за България”.

Радев вече обяви, че ще даде достатъчно време на депутатите, за да могат да гласуват неотложни промени в законодателството, но и за да опитат да постигнат консенсус помежду си за съставяне на редовно правителство. Отново според Конституцията президентът трябва да връчи първия мандат на най-голямата партия – в случая ГЕРБ, а втория – на „Продължаваме Промяната”. В кого би попаднал третият мандат, ако се стигне до там, Румен Радев все още не е коментирал.

Междувременно „Продължаваме Промяната” сядат днес на една маса първо с ДПС, а след това и с „Български възход”. Публичните разговори, организирани от партията на Кирил Петков и Асен Василев, са на тема Бюджет 2023 г. и се провеждат в Народното събрание.

От „Продължаваме Промяната” настояват служебното правителство да внесе законопроект за бюджета за догодина, тъй като според тях удължаването на настоящия бюджет е неадекватно с оглед на променящата се икономическа обстановка. Петков и Василев вече проведоха редица срещи с представители на другите партии в 48-о Народно събрание, както и със синдикални организации като последните подкрепят идеята план-сметката от тази година да продължи да действа и в началото на 2023 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай