Радев посочи най-големите проблеми за България

Ние първи сме отреагирали на бедствието в Турция

Радев посочи най-големите проблеми за България | StandartNews.com

В средносрочен план най-големият проблем за България е инфлацията, в дългосрочен - демографията. Това мнение изрази президентът Румен Радев по време на форума „The World Ahead 2023”. Той отбеляза, че българите имат най-ниски лични резерви в Европейския съюз. Разликата между брутния вътрешен продукт на глава от населението между София и последната община е четири пъти и половина, посочи Радев, цитиран от БТА. "Това не е добре за една развита европейска държава, каквото България претендира че е", допълни държавният глава.

Българската икономика е част от европейското и глобално икономическо пространство, където текат динамични процеси – икономически и политически, обясни Радев и добави, че това пространство е било разтърсено от кризи. 2022 г., освен година на войната, е и година на галопиращата инфлация, а тя води до изостряне на социалното разслоение, което от своя страна води до политически кризи, обясни президентът и добави, че тези кризи влияят и на икономиката. 

Най-вероятно няма да се върнем към либералния пазарен модел от преди кризата 2008 – 2010 г. и от преди пандемията. Повече от 750 милиарда се вложиха за възстановяване на икономиките чрез плановете за възстановяване и устойчивост, отбеляза Радев.

Според президента големият въпрос е докога и как ще помагат държавата и европейските институции. Очевидно е, че има нужда от държавна намеса, когато има голяма динамика и кризи, каза Радев и добави, че ще бъде проблем преходът обратно към пазарна икономика. „Той вероятно няма да се случи в цялост, ще има някакъв смесен модел – държавна намеса и пазарна икономика“, коментира държавният глава. 

България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция, каза още президентът. От вземането на политическо решение рано тази сутрин до излитането на двата самолета „Спартан“ минаха четири часа и половина, каза Радев. По думите му това означава да имаш подготвени екипи и хора, които да бъдат събрани като спасители и медицински специалисти. 

Тези хора да имат оборудване – съвременно, поддържано, модерно. Иска се да има транспортни средства, модерни самолети, с които това да бъде извършено и много скъпото – да имаме подготвени летци и екипажи. Да има добре изградена функционираща йерархична система на държавната администрация, обясни държавният глава. Румен Радев изрази съболезнования и съпричастност на народите на Турция и Сирия.

Според него силна икономика ни е нужна не само, за да живеем добре днес и утре, но за да може в подобни „моменти на огромно нещастие, криза и бедствие да можем да си помагаме един на друг“. 

По думите на президента България има отворена, адаптивна и гъвкава икономика с голям потенциал. Страната ни отреагира първа и по много ефективен начин, каза президентът и отбеляза, че двата самолета „Спартан“ вече са се върнали в България и се подготвят да излетят отново с други екипи. Потегли и наземният ешелон – над 20 автомобила и над 60 души, каза още Румен Радев.

По последни данни жертвите в Турция и в Сирия на днешните земетресения са над 2300.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай