Президентският референдум влиза в Народното събрание

Президентският референдум влиза в Народното събрание | StandartNews.com

София. Предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум за изборните правила ще бъде разгледано от депутатите в Народното събрание днес. Идеята бе подкрепена от инициативен комитет, който събра над 460 хиляди подписа за допитването.

Предложението касае организиране на национален референдум с три въпроса – дали част от депутатите да се избират мажоритарно, дали гласуването да е задължително и дали да се въведе възможност за електронен вот. Въпросите са в два документа, които бяха входирани в деловодството на парламента както от държавния глава, така и от инициативния комитет, оглавявян от професор Георги Близнашки.

Вчера президентът получи покана от председателят на парламента Михаил Миков, да присъства в парламента и запознае депутатите лично с предложението си.

Ще бъдат гласувани на първо четене от депутатите промени в Закона за насърчаване на заетостта и в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Народните представители трябва да приемат на второ четене Законопроект за защита на растенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай