Президентът ще се консултира по Закона за ДАНС

Президентът ще се консултира по Закона за ДАНС | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев ще се произнесе в конституционно установения срок за искането на ГЕРБ да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и да наложи вето върху Закона за ДАНС. Това съобщиха за агенция "Фокус" от прессекретариата на държавния глава.

"Както винаги държавният глава ще действа в рамките на Конституцията и по начина, по който го е правил досега. Президентът Плевнелиев ще чуе възможно най-много мнения по темата, ще се запознае с аргументите на политиците и на практикуващите магистрати. Ще свика и Правния съвет към президента. След това, в конституционно установения срок, държавният глава ще се произнесе по въпроса", се казва в съобщението.

По-рано от ГЕРБ обявиха, че с приетите в петък поправки за вливането на ГДБОП в ДАНС е застрашена националната сигурност. Затова те настояват президентът да свика КСНС и да наложи вето на промените.

По конституция срокът, в който държавният глава може да връща закони за повторно разглеждане от Народното събрание, е 15 дни. Срок за свикване на КСНС в закона обаче няма. Съветът заседава веднъж на не повече от три месеца или извънредно, по преценка на президента. 

В сряда Росен Плевнелиев призова за допълнителни дебати, които да определят ролята и мястото на ГДБОП, както и по отношение на дейността на ДАНС. „Подкрепям реформите и скоростта, с която те се извършват, както и носенето на ясна политическа отговорност, но искам и предлаганите промени да бъдат добре обяснени", каза тогава президентът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай