Президентът: Нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна?

Президентът: Нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна? | StandartNews.com

София. "Нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна?". "Кой ще реши съдбата на Украйна - народът чрез демократични избори за президент и референдум или велики ядрени сили, които ще си играят на влияние и периферии". Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред студенти и преподаватели от Юридическия факултет. там той откри научна конференция на тема "135 години демократична конституционна традиция в България".

Президентът наблегна на украинската криза в своето обръщение и направи паралел с Берлинския конгрес. "Проблемите през на 21 век са различни от тези на 19 век, но има и непреходни правила - личната свобода, разделението на властите, спазването на законите. За съжаление, днес има една голяма ядрена държава, която ни връща в мащабите на политическото мислене от 19 век", обясни той.

Всички ние вярвахме, че държавните граници не могат да се променят толкова лесно в 21 век и е много страшно, когато една велика сила не спазва международното право, посочи още държавният глава,цитиран от БГНЕС.

135 години по-късно не бива да забравяме, че в основата на всяко едно решение на политиците трябва да бъде поставен интересът на гражданите, каза Росен Плевнелиев по повод годишнината от създаването на Търновската конституция. Президентът каза още, че би подкрепил всяка промяна в Конституцията, стига тя да е смислена и да се случи по волята на народа, а не на радикални сили.

"Ще браним конституцията с всички сили, защото тя е огромно наше достижение. Можем да я подобрим, но след консенсус и със съгласието на европейските ни партньори", каза още държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай