Президент и премиер заедно на 24 май

Участваха в шествието и церемонията за празника

Президент и премиер заедно на 24 май | StandartNews.com

Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев  участват заедно в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Двамата застанаха един до друг пред паметника на светите братя пред Националната библиотека.

Пред сградата на президентската институция държавният глава се присъедини към тържественото шествие по повод празника.

Президентът ще разгледа и документалната изложба „Непознатият „Рибен буквар“, посветена на 200-годишнината от издаването на първия български светски буквар на д-р Петър Берон в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Министър-председателят също се включи в шествието, което тръгва от Министерството на образованието и науката (МОН), а след това ще присъства на тържествения водосвет пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе.

Днес се прекланяме пред делото на Светите братя Кирил и Методий и отбелязваме Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. По повод празника в цялата страна ще се проведат тържествени шествия, концерти и инициативи.

Празничната програма в София започна в 10.30 часа с традиционното шествие, крайната точка е Националната библиотека, там ще бъде и тържествената церемония за празника. През целия ден входът в общинските музеи и галерии ще бъде свободен.

Oткрива се и пролетният панаир на книгата, а вечерта в театър "Българска армия" ще бъдат раздадени наградите "Аскеер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай