Вторник,

Преодоляха президентското вето за F-16 (ОБНОВЕНА)

От: Редактори -
A
A
A

Народното събрание преодоля президентското вето върху международните договори за изтребителите F- 16 блок 70. Дебатите по ветото продължиха малко над 2 часа. „За“ повторното приемане на ратификацията на международните договори гласуваха 128 народни представители, „против“ – 73 и „въздържали се“ - 3, с което ветото бе преодоляно.

Президентът върна за ново обсъждане въпросните договори. Сред мотивите на му бяха, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.

Ратификацията бе приета на първо и второ четене на 19 юли.

От името на опозицията в лицето на БСП най-цветист бе коментарът на депутата Румен Гечев. Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона, попита Гечев по време на дебатите.

„Обсъждаме един изключително важен въпрос както от финансово-икономическа, така и от политическа и геостратегическа същност. Затова с аргументи и факти, спокойно предлагам да обсъдим нашата позиция, която е да подкрепим ветото на президента на Републиката поради няколко причини“, каза още проф. Гечев.

Той посочи, че заключенията на работния екип на ВВС е, че възможните правни спорове между купувача и продавача се решават само по правото на САЩ.

„Като всички възможни юридически разноски в бъдеще ще бъдат за сметка на българската държава, вместо това да става по международното право, както е практиката. Второ, гаранционните условия, условията по рекламация са формулирани преимуществено за американската страна. Третата констатация беше, че стандартните условия по договорите са определени едностранно и не подлежат на промяна по искане на българската страна. Четвърто, че правителството на Щатите може едностранно да променя условията по договора“, допълни още проф. Гечев по отношение на заключенията на работния екип ВВС. Според него цената е твърде висока.

Той посочи, че другите страни и народи, когато купуват изтребители, сключват договори за реално индустриално сътрудничество, а тук не е.

„Накрая кой е подписал договорите. Това беше нещо, което също е изумително. От българска страна договорите са подписани както следва на най-високо ниво – от двама министри: министъра на отбраната и вицепремиер и министъра на икономиката. Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите. Какъв междуправителствен договор. Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ?“, каза още Румен Гечев.

Ветото на президента за международните договори за F-16 е излишно и неразумно, каза в своето слово председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов.

"Когато стана въпрос за мотивите, очевидно се доказа, че те са абсолютно несъстоятелни. Според мен това е един добър ход на президента и на неговата администрация да напишеш едни несъстоятелни мотиви, за да може да отиде разговорът по същество. Поздравления за това. Договорите, както стана ясно, са типови, ясни, едни за всички, много десетки и десетки държави са ги подписали, при общо взето една рамка, едни условия, гаранции, неустойки. Тук въпросът е защо нашият президент и БСП не са съгласни с този начин на работа и не са съгласни да водят преговори с американското правителство.

Добре, не са съгласни, но когато не си съгласен с нещо, за да стоиш добре, трябва да дадеш някакви варианти. Нещо добро да предложиш, иначе изглежда несъстоятелно цялото ваше твърдение", допълни още ген. Попов.

Той се обърна към опозицията и ги призова да предложат разумния вариант, за да знаят, как да гласуват сега. "Ако не го предложите, гласувайте против това абсолютно излишно и неразумно вето", заяви още Попов.

Международните договори за F-16 осигуряват способностите, които Народното събрание ни е задължило с проекта за инвестиционен разход, каза заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, който беше поканен да говори в залата.

"Беше казано, че е унизително министър на отбраната, вицепремиер да подпише от българска страна договори, а от американска от Агенцията на САЩ за международни продажби. те си спазват техните правила. Те нямат ратификация, ние имаме ратификация, затова сме при вас. Двете страни действат в рамките на националните си законодателства. Нека да уважаваме и другата страна и да не правим от това проблем", заяви още ген. Запрянов.

Според него дълбоко погрешно е да се сравняват договори между държави, за които не знаем параметрите. Той посочи, че тълкуването на подобни твърдения е много разочароващо. "Словакия е достойна държава, членка на НАТО точно толкова, колкото и България", заяви още той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Стига "проферосвахте" този некадърник Гечев. Ако беше в армията той щеше да бъде разжалван заради некадърното управление на финансите при ощр по-големия некадърник Виденов и нямаше да му бъде разрешено да говори с нещо друго, освен ц четките в полковия кенеф. Срам и позор е за едно Народно събрание, в което се подвизават и раздават акъл особи като Гечев.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички