Премиерът ясен, златната акция – не

Вече се редят министри експерти

Премиерът ясен, златната акция – не | StandartNews.com

Премиерът на бъдещ редовен кабинет е ясен, мандатът, с който ще се излъчи - още не. Коя партия ще държи златната акция на властта е под въпрос. Това е резултатът от първите консултации в парламента, проведени от кандидата на ГЕРБ- СДС чл.-кор. проф. Николай Габровски.

"Демократична България" и БСП казаха твърдо не на кабинет, излъчен от Борисовата партия, но се изказаха ласкаво за Габровски, правейки разграничение между него и ГЕРБ. Габровски и лидерът на "Български възход" Стефан Янев пък изразиха общата си надежда за 160  депутатско мнозинство, което даизлъчи сигурно и стабилно управление.

При провал на ГЕРБ, възможността Николай Габровски да е премиер с третия мандат, ако той отиде, както се очаква, при Стефан Янев, е вече обсъждана от политическите сили. В почти всички партии има групи, заставащи твърдо зад идеята, че толкова стойностна личност не бива да се използва като пара в свирката.

В прав текст това почти веднага заяви политологът проф. Румяна Коларова. „Проф. Габровски може да бъде кандидат за премиер с третия мандат“, каза тя. Избори няма да има, кабинетът ще е с третият мандат, прогнозира и доц. Татяна Буруджиева.

Вече се говори и за министри в екипа на Габровски, дали твърдо съгласие за властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай