Премиерът стартира важна мисия в Брюксел

Там ще бъдат обсъждани изключително належащи за ЕС теми

Премиерът стартира важна мисия в Брюксел | StandartNews.com

Премиерът Борисов пристигна в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре.

Там ще бъдат обсъждани изключително належащи за ЕС теми, като последващите действия на държавите-членки, свързани с пандемията COVID-19. На последната си среща, която се проведе чрез видеоконферентна връзка, държавните и правителствените ръководители дискутираха начините за разработване на общ подход на ЕС за използването на бързи антигенни тестове, които допълват PCR тестовете.

По отношение на темата за климатичните промени, Европейският съвет ще направи опит да постигне съгласие по предложението за повишаване от 40% на „поне 55%“ спрямо нивата от 1990 г. на амбицията за намаляване до 2030 г. на емисиите на парникови газове.

В дневния ред на заседанието в белгийската столица са включени и въпроси, свързани със сигурността, и по-специално борбата с тероризма и насилствения екстремизъм. В съответствие със заключенията си от октомври Европейският съвет ще разгледа отново положението в Източното Средиземноморие и отношенията с Турция. Лидерите ще обсъдят и отношенията на ЕС с държавите от Южното съседство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай