Премиерът с предупреждение за ротационното правителство

Служебното правителство е готово да се сбогува с Министерския съвет, каза той

Премиерът с предупреждение за ротационното правителство | StandartNews.com

Служебният премиер Гълъб Донев коментира формулата, за която се споразумяха първите две формации в парламента – редовен кабинет с мандат от година и половина и премиери на ротация. 

"Че е изненада, е изненада. Не знам доколко ще е успешна. Две или три са дугите държави по света, които прилагат такава политическа въртележка. Нашата Конституция това не го предвижда, така че го приемам като някакво може би джентълменско споразумение. Дано да е успешно и България да има редовно правителство", каза премиерът пред журналисти пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

"Служебното правителство е готово да се сбогува с Министерския съвет и с постовете, които заема, веднага след като бъде избрано редовното правителство от Народното събрание", коментира още Донев.

Служебният премиер заяви, че една от основните задачи на бъдещия кабинет е да пази българското слово, да решава проблемите пред българските граждани и бизнес.

По подов днешния празник той коментира, че сега милиони хора от цял свят пишат на Кирилица, но малко хора знаят, че тя е създаден във Велики Преслав.

"Ние сме дали не само азбуката на света, но и книжовността. Не знам друг народ по света да има такова постижение, с което да се гордее. Георги Костадинов. Това е още един голям подарък за българската култура. Честита на награда", изтъкна той. 

Донев не пропусна и да поздрави писателя Георги Господинов за спечелената престижна награда "Букър". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай