Премиерът: Решението за глобалните кризи е ясно

Премиерът: Решението за глобалните кризи е ясно | StandartNews.com

"Политическото решение за глобалните кризи, породени от мащабни конфликти, е ясно – трябва да се направи така, че войните да спрат. Същевременно развитите страни да продължават да помагат на държавите от Третия свят сами да произвеждат благата си и да се издържат". Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук след Световната среща на върха по хуманитарните въпроси в Истанбул.

"Непрекъснатото отпускане на милиарди не е решение и трябва да се направят такива инвестиции в компрометираните региони, че хората да не гладуват и да не живеят в трагични условия. Въпреки че нашият принос е малък на фона на сумите, които се заделят от някои западноевропейски страни, ние винаги сме били готови и се отзоваваме на призивите за помощ, за което похвала си заслужиха и БЧК, и някои частни компании", обясни той.

"Хубаво е, че хора на високо ниво повдигнаха и темата за капацитета на организациите, които поемат големи пари за хуманитарна дейност, и след това осъществяват разпределянето на помощите до всеки един човек. В това отношение би могло да се подходи много по-радикално", посочи още Борисов.

"През последните години сме изправени пред безпрецедентни по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия. С нарастването на хуманитарните нужди ефективното използване на средствата за хуманитарните дейности придобива решаващо значение, но оказването на помощ не може да замести политическите решения", каза по-рано премиерът.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която ръководи българската делегация в Истанбул, също присъства на срещата. На нея тя предложи през следващите пет години от административния апарат на хуманитарните организации да се спести един милиард, който да отиде пряко към нуждаещите се от животоспасяваща помощ, съобщава Нова тв.

"Все пак се интересуваме какво става в Турция. Сърдечно се срещнахме сутринта с турския президент. Доста говорихме с канцлера Меркел и с Кристалина Георгиева - за бежанската вълна, за разходите, които България е направила", коментира още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай