Борисов: Изправени сме пред хуманитарни кризи и бедствия

Борисов: Изправени сме пред хуманитарни кризи и бедствия | StandartNews.com

Премиерът обсъди бежанската вълна с Меркел

"За съжаление, през последните години сме изправени пред безпрецедентни по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата на върха на ООН, която се провежда в Истанбул. И уточни, че "България потвърждава твърдия си ангажимент към усилията на глобално и регионално ниво, насочени към превенция и разрешаване на съществуващите конфликти, както и за създаване на условия за недопускане на тяхното възобновяване".

"Оценяваме високо доклада на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който заедно с домакините от Турция организира днес в Истанбул първия в историята Глобален хуманитарен форум. Ние заявяваме политическия си ангажимент за постигане на силен напредък по петте основни области на отговорност. Като настоящ председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България предложи конкретни инициативи за укрепването на сигурността, стабилността и устойчивото развитиe на нашия регион. Ще продължим да участваме дейно в усилията на ЕС за подпомагане на най-силно нуждаещите се от помощ, включително децата и тяхното образование", обясни той.

"Щастлив съм, че България вече изпълни ангажиментите, които пое на конференцията в Лондон през февруари. По време на форума разговарях и с канцлера на Германия Ангела, с която обсъдихме моментната ситуация с бежанската вълна и други теми от икономически характер", написа Борисов във Фейсбук и публикува снимки от срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай