Премиерът не вижда проблем с българските паметници в Скопие

Премиерът не вижда проблем с българските паметници в Скопие | StandartNews.com

София. Министър – председателят Марин Райков не вижда проблем с поставянето на паметници на български личности в македонската столица Скопие. „Не е в мой стил да реагирам негативно за всяко съобщение на действията на Скопие. Вече ясно казах, че разглеждам тази съседна страна като сестринска република, с която споделяме общо минало и трябва да споделяме общо бъдеще”, каза Райков в интервю за Агенция „Фокус“.

Само за една нощ в неделя срещу понеделник в центъра на макдонската столица бяха поставени близо 20 паметници на исторически личности. Монументите са част от мащабния правителствен проект "Скопие 2014". Сред тях са паметници на Васил Чакаларов, Христо Узунов, Павел Шатев, Христо Татарчев.

„Никой няма съмнение, че Христо Татарчев е българин, каквито разбира се бяха и Гоце и Даме и Борис Сарафов, и Тодор Александров”, каза още министър-председателят Марин Райков.

Паметниците на български исторически личности в Скопие са най-убедителният аргумент да честваме общата си история заедно, смята още Райков. От няколко месеца между двете държави текат обсъждания за чествания на общи празници.

България настоява съвместните чествания да се утвърдят във времето преди да дадем оценка, че сме постигнали това ниво на добросъседство и приятелство, което е ключова предпоставка за желаното от нас европейско бъдеще на тази приятелска държава, посочи премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай