Сряда,

Премиерът: Блокадата ни постави в безизходица

От: Администратор -
A
A
A

"Просто с тези хора вече не знам какво мога да направя повече. 2-3 пъти говоря с техния премиер, с опозицията на Гърция, с председателя на ЕК, с комисарите, с колегите на Европейския съвет. Единственото, което получавам като отговор е: "Нямаме контрол върху тях". Това е геноцид към нашите хора там. Чувстваме се в абсолютна безизходица". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол, коментирайки темата с продължаващата блокада на българо-гръцката граница.

"Всеки ден пишем писма от МВнР: безобразие и нямам друга квалификация за действията по нашата граница. Всички форми на дипломация - на министри, на полицейски началници, на молби, са изчерпани. Дори вчера с това, че те се дърпат, за да минат бежанците и след това затварят пътя за нашия транспорт, нямам логично обяснение. Официалните власти казват, че нямат никакъв контрол, водели преговори, резултатът е затворена граница", обясни той, цитиран от БГНЕС.

"ЕК казва: "Ние какво да направим, това е проблем между две държави". Всички писма до ЕК започват с: "Безобразието продължава". Положението в нашата съседка е такова, че няма адекватна реакция. Ако смятате, че с още някого трябва да говоря или че още нещо трябва да направим, с радост ще го чуя", обърна се премиерът към депутатите.

"Вече няма дори и на кого да се обадиш – обадили сме се по 5-6 пъти. На всички сме се молили. Всичко, което може, сме изказали и колегата казва: "Извинявай, ама няма контрол", добави той.

По-рано днес стана ясно, че българските превозвачи не са се отказали от контраблокада на границата с Гърция. Те търпят огромни загуби заради проблема.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички