Премиер и президент приеха шефа на Световния еврейски конгрес

Президентът Румен Радев изрази признателност, че Световният еврейски конгрес популяризира България като държавата, която в най-мракобесните за Европа времена е извършила огромен морален подвиг и нито един български евреин не е изпратен на смърт...

Премиер и президент приеха шефа на Световния еврейски конгрес | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов се срещна с главния изпълнителен директор и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер. В разговора бяха обсъдени традиционно добрите отношения между България и Държавата Израел и развиването им в различни сфери от взаимен интерес. На срещата беше посочено и доброто партньорство на страната ни с еврейските организации.

Българският министър-председател и Роберт Сингер бяха единодушни, че общите усилия трябва да бъдат насочени към отхвърляне на езика на омразата и към мирно съжителство между различните религиозни и етнически общности.

В тази благословена земя, наречена България, съжителството между различните общности може да бъде дадено за пример на много народи, заяви Сингер по-късно, след като беше удостоен от президента Румен Радев с орден "Мадарски конник" първа степен.

Отличието му се връчва за особени заслуги в сътрудничеството между Световния еврейски конгрес и държавните институции, еврейската общност и гражданското общество в Република България, както и за съществения му принос за развитието на образователните и други дейности на българската еврейска общност.

Спасяването на българските евреи се помни от много хора, паметта ще свети като факел в тъмнината, сочещ пътя към преодоляване на жестокостта и несправедливостта, коментира Сингер. Нашата традиция повелява, че всеки, който е спасил живота на един човек, е спасил целия свят, посочи Сингер. Много евреи, дори да нямат връзка с България, пазят специално място за нея в сърцата си, заяви той и допълни, че приятелството между двата ни народа е непоклатимо.

Президентът Румен Радев изрази признателност, че Световният еврейски конгрес популяризира България като държавата, която в най-мракобесните за Европа времена е извършила огромен морален подвиг и нито един български евреин не е изпратен в лагерите на смъртта. Това е пример за морална сила, граждански дълг, който не трябва да се забравя и е особено актуален днес, посочи държавният глава. Това отличие е израз на надеждата, която възлагаме за още по-пълноценно сътрудничество, отбеляза Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай