Председателят на БСП ясен по първи петли

Председателят на БСП ясен по първи петли | StandartNews.com

Гласуването в НДК започва по тъмно, прогнозите са за балотаж. Петима водят делегатите до урните

Най-рано около 4.00 сутринта в неделя ще станат ясни резултатите около избора на председател на БСП. Тази прогноза направиха пред Стандарт делегати на 49-тия конгрес на БСП. С уговорката, че "ако по първи петли няма победител, то вторият тур от гласуването тогава ще се проведе в неделя". Заседанието продължава вече осем часа, но вече при закрити врата.

Очаквано, част от номинираните за председател на БСП направиха своите отводи в регламентираното време на конгреса. От 28 кандидати официално в битката остават сегашният председател Михаил Миков и Корнелия Нинова - сочена за най-сериозен негов опонент.

В битката за председател на БСП към 18.00 часа по неофициална информация са още Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Гергов. Така петима претенденти ще се борят за гласовете на делегатите. 

Тежка се очертава изборната нощ в НДК. Както вече стана ясно, най-вероятно гласуването ще приключи най-рано около 22.00 часа. А след това ще започне броенето на бюлетините. 

Прогнозите към момента са за балотаж между Миков и Нинова. Не е изключено Миков да бъде преизбран на първи тур, отбелязват лаконично делегати от 49-тия конгрес на БСП.

В първата почивка на заседанието на 49-тия конгрес социалистите избраха 31 делегирани представители в Националния съвет на БСП. Комисията по предложенията обяви, че делегираните членове на НС на БСП отговарят на броя на мандатните райони - 31.

Пред делегатите на 49-тия конгрес на БСП Михаил Миков заяви в началото на форума, че БСП трябва да започне курс към предсрочни избори. Какво още заяви председателят на БСП четете - ТУК

Посланици и представители на повече от 50 дипломатически мисии в България присъстват на 49-тия Конгрес на БСП.

Генералният секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла и президентът на ПЕС Сергей Станишев, както и делегации на Партията „Справедлива Русия", представители на социалистическите партии във Франция,Унгария и Швейцария.

Гости на Конгреса са представители на ДПС, ПП „Нова Зора", КНСБ, ПП "Движение за социален хуманизъм", Съюза на военноинвалидите бяха обявени като официални гости в началото на конгреса.

По традиция в началото делегатите на 49-и Конгрес на почетоха с 1-минутно мълчание своите другари, напуснали преждевременно този свят.

В дневния ред на най-висшия форум на социалистите е включена и декларацията на БСП „125 години БСП".

782 избрани делегати от цялата страна и около 2 000 гости присъстват на 49-ия Конгрес на БСП в НДК.

В 20,30 часа от пресцентъра на партията разпространиха следното съобщение:

Очаква се до час да започне гласуването за ръководни органи на БСП в рамките на заседанието на 49-тия Конгрес на левицата. Петима са кандидатите за председател на НС на БСП – Валери Жаблянов, Георги Гергов, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Михаил Миков.

Номинираните за членове на НС на БСП са 547 души. Младите социалисти, които ще се борят за място в пленума, са 118. 30 са избраните от областите делегирани членове на НС на БСП.

Кандидатите за членове на Общопартийната контролна комисия на БСП са 133.

 За мястото на председател на ОПКК кандидатите са 14.

Мачът не е платен

Няма да има безпринципни договорки при избора на лидер на БСП. Мачът не е платен. Това е честният подход и е крайно време да се спре с интригите. Това казал председателят на БСП Михаил Миков по време на речта си пред делегатите на конгреса тази вечер. 

"Никога не са ме избирали задкулисни кръгове - нито във Видин, нито отдругаде. Никога не ме е избирал Гергов и май това ми е шансът", отсякъл Миков. А острата му реплика била насочена към Георги Гергов, който малко по-рано дал да се разбере, че вървят договорки за преизбирането на Миков.  

Курсът към предсрочен вот е заради неслучилите се реформи

Атанас Мерджанов, говорител на НС на БСП

Курсът към предсрочни избори ще се случи с последователни и непрекъснати критики към дейността на управляващите и към „постигнатите" резултати от правителството. Нито една от реформите, които управляващите са заявили, не се е реализирала. В крайна сметка състоянието на икономиката, на социалните системи е достатъчно огледало за възможносите и за резултатите на това управление.

Длъжни сме да си извлечем поуките
Дора Янкова, депутат от БСП

Длъжни сме да извлечем поуките, които се отнасят до нашата собствена дейност през годините и във властта, и като опозиция. Това се налага именно сега, когато в обществото се задълбочава усещането за хаос, безпорядък и остър дефицит на социално отговорно управление в условията на извънредни и разнородни заплахи за сигурността, а оттам и самото бъдеще на страната.

Промяната в БСП е промяна за България
Костадин Паскалев, делегат на 49-тия конгрес на БСП

Между БСП и избирателите стои пропастта на недоверието. БСП трябваше да стане силна опозиция, но за да бъдеш опозиция се иска да не си в зависимости. БСП тръгна надолу. Заменихме принципите с лидерство и хората престанаха да ни вярват. Имаме огромен проблем с доверието, защото отказахме да оценим собственият си принос, включително за разрухата на държавата. От вашите лични качества, от способността ви да надмогнете егото си, от способността Ви да работите заедно за БСП и България след 8 май зависи бъдещето на партията и държавата. Иска ми се лидерът на БСП да покаже способности, за да отваря партията навън, да обединява и да събира отломъците. Промяната в БСП е промяна за България.

Изпитваме дефицит за модерни политики
Донка Михайлова, кмет на Троян

Трябва да признаем, че като партия ние изпитваме остър дефицит от визия за модерни и ефективни леви практически политики, които хората очакват. Скоро един мъдър безпартиен мъж ми каза, че се страхува, че ние в БСП всъщност не осъзнаваме, че сме основната надежда на България, че ако не разбираме, че днес носим огромната отговорност страната ни да има нормална политическа среда, имайки една силна и автентична лява партия, притежаваща както сетивността на опозиция, така и капацитета да управлява. БСП със сигурност, но и държавата ни са изправени пред тежки изпитания. Трябва да признаем като партия - ние изпитваме остър дефицит от визия за модерни и ефективни леви практически политики, които хората очакват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай