Предлагат Цацаров за главен прокурор

Предлагат Цацаров за главен прокурор | StandartNews.com

София. Кадровици от Висшия съдебен съвет предлагат съдия Сотир Цацаров за главен прокурор, научи "Стандарт". До момента в подписката с предложенията са се подписали Соня Найденова, Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Магдалина Лазарова-Проданова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Галя Георгиева.

Предложението с кандидатурата на 46-годишния председател на Пловдивския окръжен съд вече е входирано в деловодството на Висшия съдебен съвет. С това Цацаров става първия официален кандидат за поста на главен прокурор.

Залагам както на личните си впечатления от него, така и на мнението на много магистрати, които говорят за него като за човек с безупречна репутация, каза Тодоров.

Мотивите за номинирането на Цацаров са свързани с качествата му, той е добър административен ръководител, впечатлени сме от неговата юридическа подготовка и квалификациа, каза членът на ВСС Михаил Кожарев. Според него Цацаров има хубави идеи за реформи в съдебната система.

Той направи няколко изявления още през юни и юли във връзка с реформата в съдебната система, предложи идеи за развитие на прокуратурата и те са добри, поясни Кожарев.

Виждам процедурата по избор на нов главен прокурор като състезание на идеи и състезание на кандидати, заяви пък самият Сотир Цацаров.

Изборът на нов главен прокурор се наложи, след като Борис Велчев беше назначен за конституционен съдия от президента Росен Плевнелиев. Това стана по предложение на ВСС. Неговият пост временно беше поет от шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов. Той ще изпълнява длъжността главен прокурор до назначаването на наследник на Борис Велчев. Най-вероятно новият главен прокурор ще стане ясен до края на годината. Той ще бъде избран чрез електронно гласуване.

Това е много добър модел, каза министърът на правосъдието Диана Ковачева.

"Членовете на ВСС отделиха днес достатъчно време за дискусия, бяха изслушани всички "за" и "против" процедурата по избора на следващия главен прокурор и смятам, че електронното гласуване е добрият вариант, каза Ковачева.

Преди няколко месеца, във връзка с избора на членовете на ВСС, беше направена препоръка от Европейската комисия да бъде въведен електронния вот, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай