Правят държавен фонд за саниране (ОБЗОР)

Правят държавен фонд за саниране (ОБЗОР) | StandartNews.com

Завършваме 120 км нови магистрали през 2015 г., каза регионалният министър Лиляна Павлова

Държавен гаранционен фонд ще подпомага санирането на блоковете. Това предвижда Националната програма за енергийно обновяване на българските градове. Тя бе представена от строителния министър Лиляна Павлова на форум, организиран от Камарата на строителите. Целта на програмата е градовете да променят облика си, а сметките за отопление на гражданите да паднат драстично. Държавният гаранционен фонд ще бъде създаден с 200 млн. лв. Към него ще бъдат насочени и 350 млн. лв. от Брюксел, предназначени за саниране. С помощта на програмата ще се гарантира и заетост на малките и средни фирми в регионите. Заедно с това ще завърши и санирането на 120 сгради в страната с евросредства от ОПРР 2007-2013 г. Павлова обеща на бизнеса, че държавата няма да забавя плащанията по еврофондовете.

Това е важно както за бизнеса, така и за държавата, защото в противен случай има опасност да загубим 106 млн. евро по 28 рискови проекта, посочи Павлова. Тя призова бизнеса да сертифицира по-бързо изпълнените проекти, за да няма загуба на евросредства. Министърът увери, че за да не бъде и 2015 г. нулева, ще бъдат отворени мерки за набиране на проекти. През 2015 г. ще бъдат отворени схемите за регионални пътища, образователна инфраструктура и градско развитие. Те ще получат 180 млн. лв. за целия период на финансиране, уточни министърът. Нови 120 км магистрали, 44 км нови първокласни шосета и 300 км рехабилитирани пътища от първи, втори и трети клас ще има България през 2015 г., заяви Павлова. През 2015 г. строителният бранш ще разполага с 2 млрд. лв. за инвестиции, от които 1,5 млрд. лв. е предвиденият ресурс за разплащане на проектите, които се изпълняват в момента, а 460 млн. лв. са средствата за изпълнение на нови проекти, уточни тя.

През тази година няма да има загуба на пари по ОП "Транспорт", каза през строителите транспортният министър Ивайло Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай