Правосъдният министър ще е вицепремиер

Орешарски започна консултациите с партията на Кунева

Правосъдният министър ще е вицепремиер | StandartNews.com

София. "Давам голям приоритет на съдебната реформа и правосъдният министър ще бъде вицепремиер", обяви номинираният за премиер Пламен Орешарски на първата от поредицата срещи в парламента - с експерти от партия Движение България на гражданите.

По думите му върховенството на закона е предпоставка за справяне с бедността.

"Искаме да променим начина на функциониране на властта у нас – тя да бъде много по-отворена към всички организации на гражданското общество и политическите сили", категоричен е кандидатът за премиер от мандата на БСП.

Орешарски подчерта, че вижда в предизборната програма на движението много общи приоритети с неговия план за излизане от кризата.„Голяма част от вашите коментари са в основата на нашите приоритети. Съгласен съм, че е притеснителен резултатът от вота. Един от често задаваните въпроси към мен е защо се срещаме с извънпарламентарните сили. Моят отговор е: те формално не могат да ни подкрепят, но могат да ни подкрепят с доверие и с градивна критика. Призовавам не към съглашенство, а към градивна критика към правителството", каза номинираният за премиер.

Според него от изключителна важност е реформирането на сектора на здравеопазването. "Опитът от по-предишния мандат, е че ако една реформа няма широка подкрепа следващото правителство отменя каквито и да е. Първата задача е стабилизиране на системата каквато е и широка подкрепа за реформи", посочи Орешарски.

"Хората излязоха на улиците не просто, защото има мизерия, а защото няма справедливост, защото няма надежда тази мизерия да се коригира", каза Кунева. Тя поиска новото правителство да каже истината за състоянието на държавата. Лидерът на БСП Сергей Станишев я увери, че бъдещият кабинет ще направи пълен анализ на състоянието по сектори.

Станишев заяви по време на разговорите, че утре ще бъдат готови с програмата на правителството, приоритетите и ще бъде изготвен план за действие месец по месец, за да я е ясно какво предстои.

Кунева посъветва Орешарски да се слеят КЗК и КЗП. "Няма по-добра защита на потребителите от защита на конкуренцията", посочи председателят на Движение България на гражданите.

"Специално внимание заслужава финансовото състояние на държавата", каза Кунева. "Очакваме да има яснота по неизпълнените задължения на държавата към бизнеса", посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай