Правителството подема казуса "Ремотекс"

Правителството подема казуса "Ремотекс" | StandartNews.com

Стара Загора. Обнадеждени сме от срещата с премиера Пламен Орешарски. Той ни каза, че на заседанието на правителството в сряда ще бъде разгледан казусът с "Ремотекс". Това заявиха след неочакваната си среща с министър-председателя петима представители на ремонтното предприятие, което от година и нещо не плаща заплати на работниците.

Все още не е ясно какво точно ще разглежда кабинетът на заседанието си идната седмица, но е известно, че от края на миналата година БЕХ води преговори с мажоритарния собственик на "Ремотекс" за закупуване на дружеството. Стана ясно, че преговорите са зациклили, тъй като собствениците искат нереално висока цен - десетина пъти по-висока от цената, на която бе реализирана приватизационната сделка малко над 9 милиона лева. През миналата седмица стана ясно, че собствениците били склонни да свалят цената до 27 милиона плюс задълженията, които са горе-долу още толкова.

Най-добрият вариант за практически фалиралото предприятие Ремотекс е да се запазят работните места като държавата да поеме акциите временно или за по-дълъг период, но не завинага. Това заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата си с представители на работническия колектив и синдикатите в петък. Според него възможни варианти за спасяването на практическо фалиралото частно дружество, но най-важния фактор било времето. Известно е, че работниците започват втората си година без заплати и всякакаква надежда. Премиерът ги уверил, че в сряда на правителственото заседание в сряда министрите щели да изслушат доклада на икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев за състоянието на Ремотекс и възможностите за спасяването му.

Както е известно, още от края на миналата година БЕХ води преговори със собственик на предприятието Сабин Спахиев за закупуване на мажоритарния пакет акции. Неговата оферата обаче била нереално висока – 10-ина пъти по-висока от цената, на коята е купена преди години фирмата . малко над 9 млн. лв. Освен тома искал да бъдат поети и задълъженията на закъслаото дружество, които били тад 25 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай