Правителството определи доклада като "обективен"

Властта прави екшън план за мерките, Йовчев дава последен шанс на БОРКОР

Правителството определи доклада като "обективен" | StandartNews.com

София. "Докладът на ЕК е обективен, точен, базира се на факти, не политизира ситуацията и е много професионален". Така вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова коментира оценката на Брюксел за напредъка на страната ни през последната година и половина – по мерките за прозрачност в политиката и съдебната система.

„Аз съм доволна от това, което виждам в доклада, защото по него може ясно да се напише план за действие, което ние ще започнем веднага. На специално заседание с Висшия съдебен съвет ще обсъдим мерките, които той трябва да предприеме. Редица тенденции са тръгнали в правилна посока. Няма как да не отбележим разделението на властите и ненамесата в работата на съдебната власт - констатацията, че това е прекратено, означава, че го е имало преди и че настоящото правителство тръгна от една доста ниска база, в която основни демократични принципи не бяха спазвани", обясни още Златанова след заседанието на кабинета с сряда.

По думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев констатациите в доклада трябва да се разглеждат като „възможност да се фокусираме в правилната посока с повече усилия". „Готови сме и веднага започваме да работим по екшън план, който ще помогне при следващия отчетен период да имаме съществен напредък", обяви още вицепремиерът.

Във връзка с една от критиките в доклада за работата на БОРКОР Йовчев заяви, че той самият я е критикувал. „Предстои в най-близко време да бъде предприет специален механизъм. Функциите, възложени на БОРКОР, трябва да останат. Но считам, че трябва да му се възложат и допълнителни функции. Г-н Бойко Великов смятам, че ще успее да предложи промени за по-ефективна работа", добави шефът на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай