Правим щаб за номинацията на Бокова

Правим щаб за номинацията на Бокова | StandartNews.com

Правителството вече е изпратило официално писмо за номинирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, обясни пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов. В министерството на външните работи ще бъде създаден екип, който да работи по номинацията и кампанията. Има вече съставен план, така че външно министерство ще мобилизира целия си ресурс, за да защити кандидатурата, разясни външният министър. До дни пред обществеността ще бъде представен екипът и ръководителят му. Министерство на външните работи по-късно ще обяви и колко ще струва провеждането на кампанията за подкрепа на Ирина Бокова. По думите на Митов тази номинация не е закъсняла. Той обясни, че не е желателно и да се избързва с посочването на нашия кандидат. Определени кандидати в момента изчакват. Въпрос на позициониране на кампанията им е в международен план и тепърва ще се появяват и другите кандидати, така че към момента не можем да оценим шансовете за избор на една или друга кандидатура, посочи Митов.

Срокът за приемане на кандидатурите за нов генерален секретар на ООН е краят на март.

Както снощи "Стандарт" съобщи, Министерството на външните работи изпрати писмо, с което номинира Ирина Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН).

Официалната номинация на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН предизвика противоречиви реакции в различните парламентарни групи. Настроенията бяха от бурна подкрепа, през умерен оптимизъм до пълно отричане. "Предстои ни много работа. В бюджета на България за 2016 има отделен ресурс за перо "генерален секретар на ООН" и там е записано името на Ирина Бокова. Надявам се да направим една добра кампания. Имаме шансове, но да не смятаме, че самият акт на номиниране означава избиране", посочи председателят на външната комисия Джема Грозданова (ГЕРБ). По думите й номинацията е забавена по тактически съображения и различни фактори са повлияли на решението. Според соцлидера Михаил Миков фактът за номинацията на Ирина Бокова е положителна и чудесна новина, макар и закъсняла. "Сега правителството трябва да ангажира нашите посланици, за да може да постигне много добър резултат и признание. Г-жа Ирина Бокова има всички качества, тя е най-силната ни кандидатура", каза той. "България има големи шансове да спечели този висок пост, но трябва да се има предвид, че има много кандидати, включително и от балкански държави, които ще представляват сериозна конкуренция. Не е за подценяване фактът, че България е член на ЕС", изтъкна Алиосман Имамов (ДПС). "Атака" също подкрепи кандидатурата й. Зам.-председателят на партията Десислав Чуколов изтъкна, че силен коз е фактът, че Бокова е подкрепяна от Русия. "Ясно е, че Бокова е най-добрият кандидат, с най-големи шансове. Не трябваше да се бавим толкова", каза той. "Безкрайно много се забавихме, тъй като голяма част от кандидатите вече бяха обявени. Но все пак е по-добре късно, отколкото никога", каза Георги Кючуков от АБВ.

Възраженията дойдоха от реформаторите и част от патриотите. "По принцип ще я подкрепя, защото трябва да има българска кандидатура. Аз обаче имам малко по-различно мнение", каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, който обаче каза, че ще запази аргументите си срещу Бокова и няма да ги коментира публично. Така обаче влезе в противоречие с другия шеф на фронта Красимир Каракачанов, който от самото начало горещо подкрепя Бокова. "Не може това да е българската кандидатура. Не може народът да не намери една консенсусна фигура с достатъчно дипломатически опит", обяви Гроздан Караджов от РБ. Според него тази кандидатура е разделила и поляризирала обществото и поражда повече неодобрение. Атанас Атанасов отново намекна за любимите си конспиративни заговори. Според него пускането на списъците с вложители на КТБ било активно мероприятие за отклоняване на общественото мнение от по-големия скандал - номинацията на Ирина Бокова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай