Повишават сигурността на нашите посолства в Близкия Изток

Повишават сигурността на нашите посолства в Близкия Изток | StandartNews.com

София. "Във връзка с нарастващото напрежение като цяло в Близкия Изток предприемаме необходимите стъпки за повишаване на сигурността на българските посолства и консулства в региона и на служителите в тях". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин малко след извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет.

„От името на Министерството на външните работи, отново призовавам българските граждани да не пътуват към Сирия и съседните страни, както и региона като цяло. От наша страна, е осигурена предварителна подготовка за евентуална евакуация на български граждани от региона, ако ескалацията на конфликта продължи и преценим, че са застрашени животът и здравето на българските граждани", обясни Вигенин.

„Правителството осъжда употребата на оръжие за масово унищожение. Смятаме, че такъв акт не може да бъде оставен без последствия. Надяваме се и с наше участие международната общност да направи необходимото такава повторна употреба на оръжие за масово унищожение да няма. Очакваме резултатите от разследващия екип на ООН, който приключва своята работа утре. Предстои в следващите дни да бъдат направени съответните анализи. Разчитаме да бъдат положени допълнителни усилия да бъде постигнато съгласие в рамките на Съвета за сигурност на ООН по следващите стъпки за решаване на кризата в Сирия", допълни още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай