Постъпи първата жалба за изборния ден в Русе

Постъпи първата жалба за изборния ден в Русе | StandartNews.com

Русе. Постъпи първата жалба за изборния ден в Русе, която е подадена малко след 7 часа от страна на пълномощник на една от партиите-участници в евроизборите, предаде БГНЕС.

Жалбата е във връзка с налепени предизборни плакати по оградата на Професионалната гимназия по икономика, където е настанена изборна секция. Според жалбоподателя те се намират на по-малко от 50 метра от стаите за гласуване, което е в нарушение на Изборния кодекс.

Въпреки постановлението на РИК, с което се задължава кмета на Русе да премахне агитационните материали, влязло в сила на 23 май в 19 ч, те все още се намират в неприкосновена близост до секцията. По случая е сезирана и прокуратурата.

С изключение на този сигнал изборният ден в Русе е стартирал нормално, съобщи председателят на РИК Десислава Дивчева. Всички 329 секции са отворили навреме, като на някои места се е наложило да се подменят членове на секционни избирателни комисии, но това не е възпрепятствало работата.

Още в 6 ч и 5 минути е имало няколко гласували русенци. Общо 215 270 души в областта имат право на глас, като само в Русе те са 153 019. За сигурността на провеждането на изборите се грижат близо 400 служители на реда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай