Посещение на турския външен министър в София

За визитата на турския външен министър разбрахме първо по време на срещата му с премиера Бойко Борисов в рамките на Международния икономически форум в Давос

Посещение на турския външен министър в София | StandartNews.com

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е на посещение у нас. Той ще се срещне с колегата си Екатерина Захариева и с президента Румен Радев. Това е първо официално посещение на министър на външните работи на Турция у нас от 2014 г. насам.

Пълният спектър на двустранните отношения, сигурността и борбата с нелегалната миграция, сътрудничеството в НАТО и отношенията между Турция и Европейския съюз ще обсъждат Захариева и Чавушоглу, съобщават от Министерството на външните работи.

За визитата на турския външен министър разбрахме първо по време на срещата му с премиера Бойко Борисов в рамките на Международния икономически форум в Давос. В разговорите с българския премиер тогава турският външен министър акцентира върху ситуацията в Либия и опитите на Анкара и Москва да постигнат примирие между двете враждуващи страни.

В последните дни между Турция и Франция има остра реторика и взаимни обвинения в нарушаване на оръжейното ембарго за Либия. За Турция е важна и новата методология в процеса за присъединяване към Европейския съюз, предложена по инициатива на Франция. Дни преди визитата турският външен министър изпрати писмо до редица европейски представители с искане Европейския съюз да преразгледа политиката си за разширяване.

Турция води преговори за членство от 2005-та година, а евроинтеграцията остана на заден план в турската политика. Приоритет за Анкара е получаването на безвизов режим за турски граждани в Европа - това и едно от условията на ключовото споразумение за миграция между Евросъюза и Турция.

Стабилността и сигурността по българо-турската граница по традиция са приоритет при разговорите на високи ниво с турски представители. Тази седмица Турция отново насочи вниманието към опасения от нова бежанска вълна заради атаките на сирийската армия в провинция Идлиб в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай