Порожанов: Вече подготвяме исканите от ЕК промени за банките

Порожанов: Вече подготвяме исканите от ЕК промени за банките | StandartNews.com

София. Министерството на финансите вече е започнало подготовката на промените в Закона за гарантиране влоговете в банките, които да отговарят на директивите на европейската комисия за изплащане на депозити, заяви финансовият министър Румен Порожанов пред БНР, като целта е проектът да бъде предложен на Народното събрание веднага след сформирането му.

Министърът не даде повече подробности за промените.

Европейската комисия обяви, че започва наказателна процедура срещу България за това, че не е въвела адекватно в законодателството си директивата за изплащане на депозити. Според Закона за Фонда за гарантиране на влоговете в банки, изплащането на депозити може да започне след отнемането на лиценз на дадена банка. Европейското законодателство гласи, че вложителите трябва да имат достъп до гарантираните си депозити 20 дена след обявяването на банката в несъстоятелност.

Порожанов коментира, че в предложения от Министерството на финансите проект за актуализация на бюджета, оповестен публично в събота, са предвидени възможности за покриване на такива евентуални ликвидни проблеми в банките. "Защото, ако се случат и няма предвидени средства, ще има по-тежки последствия", обясни той. Така в проекта са заложени около 5.8 млрд. лв. "за евентуално ново финансиране" в банковата сфера.

"Задължително ще има префинансиране на ликвидната подкрепа, дадена на една банка", допълни министърът, визирайки ПИБ, като уточни, че тази подкрепа ще бъде частично погасена. След като през юни започна усилено теглене на депозити от тази институция, България поиска и получи разрешение от Брюксел да окаже държавна помощ за банковата система в размер на до 3.3 млрд. лв. За целта в края на юни беше изтеглен непредвиден заем от вътрешния пазар за 1.23 млрд. лв. Официално не беше съобщено кои банки и в какви размери са се възползвали.

По казуса с КТБ в проекта за актуализация на бюджета финансовото министерство предвижда варианти в зависимост от това ще бъде отнет лицензът на банката или ще бъде оздравена.

При отнемане на лиценза Фондът за гарантиране на влоговоте трябва да изплати гарантираните депозити, но в него има по-малко от нужната сума - само 1.6 млрд. лв. Затова в проекта е записано, че държавните гаранции по заеми се увеличават на 2 млрд. лв. По този начин Фондът за гарантиране на влоговете може да пласира на пазара емисия облигации, гарантирана от държавата. От фонда обаче изразили опасения, че може да не успеят да пласират цялата емисия, която би покрила недостига и затова в проекта за актуализация е предвидена възможността и да се отпусне заем от държавата до 700 млн. лв.

В служебното правителство е формирано мнение е, че създаването на пропасти, на ликвидации, оставянето на Фонда за гарантиране на влоговете със заем, а не със средства, би породило по-скоро напрежение, недоверие. Така Порожанов отговори на въпроса трябва ли да се спасява КТБ с държавни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай