Попова: Стига смс-и

Попова: Стига смс-и | StandartNews.com

Плевнелиев разочарован от начина, по който са направени промените във ВСС

С ВСС ли трябва да се занимаваме, попита журналистите вицепремиерът Маргарита Попова по време на годишния отчет на президентството. От толкова година нацията ни е разделена, а липсата на единение е най- големият грях, обясни Попова. "Трябва да намерим корените на злото. Ако не се вземат мерки ще видите какво ще се случи след една с това разделение. Докато не се единим никакви реформи няма да имат резултат", заяви вицепрезидентът. "Колко СМС-си са писали, на кого, защо са сменили представляващия във ВСС? Трябва да сме малко по-интелигентни, трябва да се занимаваме с това какво обединява нацията, на кой позволяваме да поражда вражда, агресия и насилие. Това е перфектен план за разединение на нацията. Стига с това разединение, то ще ни убие", заяви Попова.

Според президента Росен Плевнелиев пък начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна, дискредитира Висшия съдебен съвет. Трябва да бъдат спазвани принципите на прозрачност и на ясна публична мотивация на назначенията във ВСС, подчерта Плевнелиев. А аз като гражданин смятам, че те бяха погазени, допълни държавният глава. Очакваме от „правителството" на съдебната власт да бъде двигател на съдебната реформа. Кой друг, ако не членовете на ВСС, да задават ценностите на съдебната система, попита риторично Плевнелиев. Разочарован съм като гражданин от това, което видяхме, подчерта президентът. Демонстрираният от ВСС подход поставя въпроса дали целта е изобщо да има или не съдебна реформа и ако я има – кой ще има тежката дума във Висшия съдебен съвет, допълни държавният глава.

Плевнелиев казва дали ще се кандидатира повторно след месеци

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е твърде рано да се обявяват кандидатури за избор на нов държавен глава, тъй като изборите са чак през октомври. Има две причини да не искам да посоча, дали ще се кандидатирам, посочи той. На първо място всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца кампания, без да свърши нещо смислено, със сигурност ще бъде наказан от народа. И може би по-важната причина за мен е, че обсъждането на кандидатурите би променило истинския дневен ред на обществото, обясни Плевнелиев.

Държавният глава направи лапсус и обяви Попова за "президент", когато й даваше думата за изказване. На въпрос ще се кандидатира ли за този пост, Попова отвърна, че не е мислила по този въпрос. "Имам си ценностни системи, имам си план за живота не до края на 2016 г.", каза за вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай