Попова: Можем да победим разединението с читалищата

Попова: Можем да победим разединението с читалищата | StandartNews.com

София. В днешните тревожни времена можем да победим разединението и злото с духа, читалищата, библиотеките и заедно с всички културни дейци, които са символ на националната свяст. Това обясни вицепрезидентът Маргарита Попова пред делегатите на 33 конгрес на Съюза на народните читалища, който се провежда в зала 11 на НДК в столицата.

Попова подчерта, че силата на народите се измерва с националния дух и "читалищата са като майчината люлка и огнище на националното самосъзнание и идентичност".

Попова се върна към 19 век, когато все още е нямало българска държава, но ги е имало българското училище и българската църква. "България я няма, но го има българското самосъзнание и това е било достатъчно за създаването на първите читалища в Свищов, Лом и Шумен", подчерта вицепрезидентът, цитиран от БГНЕС.

Тя заяви, че е необходимо да се работи, за да съхраним националната си идентичност, защото само с нея можем да бъдем "едно от свежите цветя в европейския букет".

Попова подчерта, че България може да бъде мост за размяната на култури между Изтока и Запада, както и техен обединител. "Днешният ден ни закриля, има кой да бди над нас. Това са светите братя Кирил и Методий, закрилници на стара Европа. Те ни помагат и в най-голямата и отговорна наша задача да не отстъпваме от националната идея за единение", каза в заключение вицепрезидентът Попова, която беше наградена от Съюза на читалищата в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай