Помирителят в здравето

Помирителят в здравето | StandartNews.com

И дясна, и лява власт търсят известния доктор за помощ в реформите

Диалогичен, умен, добър администратор с експертен потенциал и дълъг професионален опит както в държавния, така и в частния сектор. Това може да се каже, без да се преувеличава за новия стар зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Ваканцията му от горещия стол продължи едва три месеца. Толкова продължи мандатът на служебното правителство между управлението на БСП и ДПС и новата власт на ГЕРБ и РБ. Д-р Пенков беше един от зам.-министрите в кабинета на д-р Таня Андреева. А сега е част от екипа на д-р Петър Москов. Което е поредното доказателство за професионализма и експертността му.

За това със сигурност е помогнала и политическата окраска на д-р Пенков. Въпреки че беше дясната ръка на червен министър, той е тъмносин до мозъка на костите си. Доказателство за това е фактът, че не за първи път е в ръководните постове на държавата, когато ДСБ е на власт. Д-р Пенков оглавяваше здравната каса по времето на Иван Костов. Тогава той беше тандем с бившия здравен министър на ДСБ д-р Илко Семерджиев. На практика двамата създадоха облика на сегашната здравна система. Докато стигне дотам обаче, д-р Пенков минава през редица места. Той завършва Медицинската академия в София и има специалности по вътрешни и белодробни болести, както и социална медицина. Освен това специализира анестезиология и реанимация в Москва, както и здравен мениджмънт в Париж, Англия и Япония. Професионалната си кариера започва от най-ниското стъпало. Първото му работно място е като цехов лекар, после става завеждащ Бърза помощ в болницата в Ботевград. По-късно поема ръководството на университетската болница по белодробни болести. След това следват постове в здравното министерство, а през 1999 г. започва и сътрудничеството му с д-р Семерджиев.

След първия си политически опит д-р Пенков заминава в частния сектор. Става директор на здравния фонд "Закрила", а по-късно на тъканната банка "Сайтонет". Тандемът Пенков - Семерджиев също не се прекъсва. Д-р Пенков е директор на дирекция "Здравно осигуряване" в МИЗЗО, който е на бившия здравен министър. През юли 2012 г. д-р Пенков стана и изпълнителен директор на "Софиямед". На практика оттам той стана заместник на Таня Андреева и нейна опора. Имаше ли труден момент на пангара беше д-р Пенков, за да обясни проблема. През ръцете му мина не само концепцията за спешната помощ, но и лекарствата без особен резултат обаче. Воля за промени миналото управление нямаше. Той застана начело и на Надзорния съвет в годината, когато дефицитът излизаше извън контрол. На него се падна трудната мисия да лавира между притеснените лекари и депутатите от 42-рото НС, които трябваше да гласуват актуализацията на НЗОК. В крайна сметка успя и замина в заслужен отдих в "Софиямед", а сега е готов за нови подвизи. Какви - само времето ще покаже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай