По-малко бюрокрация ще улесни бизнеса

По-малко бюрокрация ще улесни бизнеса | StandartNews.com

Светлана Ангелова, ГЕРБ

1. За съжаление очертаващата се тенденция в момента е допълнителните пенсионни фондове да не генерират нужната доходност, за да могат да изплащат достойни пенсии от т.нар. втори стълб. Разбира се, за момента говорим само за прогнози, тъй като първите пенсионери по тази линия ще дойдат след 2020 г. По тази тема трябва да се работи много внимателно с участието на всички засегнати страни - пенсионни фондове, синдикати, работодатели, изпълнителната власт. Няма лесни решения, тепърва трябва да се правят анализи и изследвания, преди да се вземат конкретни решения. За съжаление демографският натиск върху пенсионните системи не само у нас, но и в целия ЕС, е значителен, което налага мерки за преструктуриране на системата.

2. Колективното трудово договаряне е въпрос, който е регламентиран в Кодекса на труда. В момента се дава възможност работниците, ако се организират, да подпишат с работодателя си колективен трудов договор.

3. Едно от конкретните ни обещания при следващ мандат е именно намаляване на административната тежест, което да стимулира инвестиционните планове. Ускореното възстановяване на ДДС в рамките на седмица, запазване на досегашното ниско ниво на данъчно облагане на печалбите и ограничаване на административните изисквания при стартиране на нов бизнес са част от програмата на ГЕРБ за насърчаване на инвестициите, а оттам и увеличение на заетостта.

4. По отношение на политиките в образованието ГЕРБ предвижда няколко конкретни стъпки в тази посока, а именно обвързване на образованието с потребностите на пазара на труда, политики за намаляване на отпадащите ученици и приемането на нови закони за предучилищното и училищното и висшето образование.

5. Смятаме, че не е необходимо да се правят резки данъчни промени, а да се запази плоският данък с 10-процентна ставка. По този начин се осигурява възможно най-рационално разпределение на данъчната тежест върху различните подоходни групи.

6. Това е общоевропейски въпрос, който няма лесно разрешаване. В последните години се търсят решения, но те не са бързи и безболезнени. България не прави изключение от общата тенденция. Дефицитите в пенсионната система ще бъдат преодолени трудно в краткосрочен план. Като първа стъпка в тази посока са промените, които направихме в Кодекса за социално осигуряване през 2010 и 2011 г. Необходими са още допълнителни мерки за намаляване на рисковете пред стабилността на пенсионната система и гарантиране на нейната устойчивост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай