Четвъртък,

Получаваме €15 млрд. от общо €750 млрд. помощ в ЕС

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Получаваме €15 млрд. от общо €750 млрд. помощ в ЕС
A
A
A

Европейската комисия отделя 750 млрд. евро като допълнителни средства за справяне с икономическата криза, предизвикана от пандемията. Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев тези пари трябва да се инвестират така, че да се възстанови икономиката на Евросъюза, която пострада тежко от пандемията.

"Но не само това - трябва да се инвестира в иновативни технологии, дигитализацията, зелената сделка. Това са приоритети на ЕС, така че да се направи много по-конкурентен. Също така да върне производства на стратегически материали и стоки в ЕС, защото видяхме във връзка с кризата медицински материали, медицинска техника трябваше да се внасят от трети държави - Китай. И видяхме, че не сме подготвени", каза Радев в интервю за БНТ.

Трябва да сме готови за повторна криза и затова се създават допълнително фондове и запаси на ЕС, за да можем да реагираме веднага и в много кратки срокове, категоричен е още евродепутатът.

Кохезията също ще остане приоритет, което е много важно за България, каза Радев.

Той уточни, че в редица държави парите за кохезия са драстично намалени.

"Хубавата новина е, че България успя да защити увеличение в бъдещата финансова рамка, поне в проектите и е добре, че ние отново ще можем да се ползваме от пари за кохезия, за да стигнем средноевропейските нива", каза Емил Радев.

ЕК обвърза новия Фонд със следващата финансова рамка, където се предвижда 11.1 млрд. евро да се ползват още в края на тази година.

България ще получи на база БВП около 15 млрд. евро от новия план.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички