Политолози видяха възможността за правителство

Ако има нови предсрочни избори, те биха били между 23 и 30 юли, обясниха конституционалисти

Политолози видяха възможността за правителство | StandartNews.com

Ако има нови предсрочни избори, те биха били между 23 и 30 юли, обясниха конституционалисти пред БНТ.

Каквато и конструкция да бъде измислена и договорена, тя ще е нестабилна, смятат политолози и социолози. Причината са местните избори през октомври. След като ПП-ДБ отказаха да подкрепят кабинет с мандат или с участие на ГЕРБ, математически най-сигурната коалиция между двете е невъзможна, според експерти.

Останалите възможни коалиции - ГЕРБ-ДПС-ИТН, нямат достатъчно гласове. Третият мандат при БСП или ИТН изглеждат възможни, но екзотични идеи.

Според политолози третият мандат, в който и да да отиде той, е възможността за правителство. Макар и екзотична възможност.

"Вариантът БСП е твърде екзотичен, като се имат предвид позициите на БСП по евроатлантическите въпроси. Вариантът Трифонов също е екзотичен, като се има предвид, че в някакъв момент той може да стане и да обърне масата. Ако тъкмо е сглобено нещо", коментира Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл".

ВИЖ ОЩЕ: Официално. Президентът подписа, ето кога се събират депутатите

Другият вариант - за кабинет на ГЕРБ-СДС във формат "хартиена коалиция", би донесъл твърде много щети за мандатоносителя, според експерти.

"Първият мандат Борисов може би ще реши - дали пък обществото няма най-накрая да се примири и да приеме т.н. "хартиена коалиция" и да направи правителство. Ама това не е много добър вариант, защото в летния сезон идва чудесното време на софийските либерали да превърнат хартиената коалиция в една удобна мишена. Особено ако тя е на власт. Обратният вариант - дали пък Борисов да не подкрепи ПП и ДБ във втори мандат. Ама пък Борисов вече каза няколко пъти, че би подкрепил само нещо, в което участва, тъй да се каже. Пък и партията му го изисква. Това е вече въпрос на честолюбие. Партията му го изисква. Противниците му се събраха и той пак победи. Така че не върви", казва още Симеонов.

Математически приемливите формули са политически неизгодни.

"Единствената възможна математически възможна коалиция е политически неприемлива за ПП-ДБ, които заявиха, че няма да направят, въпреки че тя беше желана коалиция от страна на ГЕРБ-СДС. Другите варианти, които стоят на масата, ГЕРБ, като първа политическа сила, да направи коалиция с някоя от по-малките, за момента не са математически възможни, но може да се очаква някаква форма да речем с договаряне, с подкрепа за определена политика, да се сформира правителство, да кажем, дори за няколко месеца", смята Боряна Димитрова, "Алфа рисърч".

ВИЖ ОЩЕ: Пълният списък на новите депутати. Две дати кога отиват на работа

Експертно правителство за няколко месеца по конкретни политики също обаче би било нестабилно.

"Ясно е, че каквото и правителство да се сформира в момента, то няма да е стабилно, защото не почива на ясни допирни точки в програмите, в ценностите, в стратегиите. Така че най-оптимистичният вариант наистина би бил разбирането за едно преходно правителство", коментира още Димитрова.

Ако 49-ият парламент не успее да излъчи правителство, нови избори биха били в края на юли, според конституционалисти.

"Зависи от темпото, с което ще се движи държавният глава при връчване на мандати, но при стриктно спазване на сроковете и без множество консултации преди първия и между първия и втория проучвателен мандат, можем да станем свидетели на избори в края на юли, 23 или 30 юли", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

След като бъде избран председател на 49-ия парламент и бъдат сформирани парламентарните групи, ще трябва да започнат консултациите при президента, за които няма срокове. След връчването на първия мандат, сроковете започват да текат.

Сроковете са по седем дни за мандат, огледални срокове. Ако избори през юли също са без резултат, нови предсрочни би могло да има и преди местните през октомври, според експерти. Ако са 2 в 1, водещи ще бъдат местните по отношение срокове и процедури, тъй като са редовни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай